Din vacanța de la Mamaia, chiar de pe plajă, primarul Nicolae Robu tastează de zor pe Facebook, răspunzându-le celor care, zilele trecute, se plângeau de starea jalnică a tramvaielor din Timișoara. „Locomotiva” USL spune că, momentan, achiziția unor mijloace moderne de transport nu este o prioritate.
„Dragă domnule primar, în zilele de vară, când la Timişoara temperatura aerului la soare trece de 40 de grade, în timp ce temperatura din tramvaie depăşeşte şi ea vreo 38 de grade, noi, prostimea care circulă cu donaţiile din Germania, ne uităm cu jind şi invidie spre Cluj-Napoca. Municipalitatea de pe Someş a achiziţionat tramvaie noi, a reabilitat mare parte din liniile de rulare. În timp ce la Cluj transportul este unul civilizat în tramvaie cu aer condiţionat şi scară joasă, la Timişoara ai ocazia să te simţi ca-n saună. Domnule primar, când aţi mers ultima dată cu un tramvai în Timişoara? Dacă nu vă mai amintiţi, vă invităm să o faceţi acum: luaţi tramvaiul 8 de la Gara Timişoara Nord şi mergeţi până la AEM, aşa, să spunem pe la ora 15”, îi scriau lui Nicolae Robu, pe Facebook, membrii comunității „Timișoara de altădată”.
Aflat sub umbreluță, la plajă, la Mamaia, Nicolae Robu le răspunde oamenilor chiar de pe telefonul mobil. Edilul e categoric: „și dacă aș fi declanșat procesul de achiziție de tramvaie în prima zi de mandat, până la ora actuală nu am fi putut avea niciun tramvai nou!”. În plus, la Cluj nu sunt decât două tramvaie, și acelea cumpărate pentru că, la momentul lansării licitației, Emil Boc era prim-ministru. Robu spune că, în prezent, „achiziția de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pt Timișoara”, fiindcă ar fi nevoie de minimum 30 de vehicule noi. Acestea costă între 45 și 60 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu-i are.
Acesta este textul integral al mesajului postat „de pe superba plajă a superbei stațiuni Mamaia”:
“Stimati utilizatori ai tramvaiului,
1. Apreciez preocuparea dv pt starea tramvaielor Timisoarei.
2. As fi apreciat-o si mai mult daca as fi putut-o remarca si de-a lungul multilor ani anteriori in care problema nu a fost rezolvata. Dar, dincolo de problema in sine -reala, fara-ndoiala-, este evident izul politic, chiar politicianist al demersului dv. Trecem, insa, peste asta.
3. Da, din pacate, timisorenii utilizatori ai tramvaiului trebuie sa suporte conditiile cumplite pe care le-ati descris dv. De ce?
a. Pentru ca si daca as fi declansat procesul de achizitie de tramvaie in prima zi se mandat, pana la ora actuala nu am fi putut avea niciun tramvai nou! La Cluj -daca tot va place sa elogiati Clujul, din motive strident de evidente- licitatia de achizitie a 12 tramvaie a fost lansata cand dl. Emil Boc era Prim Ministru, iar in prezent Clujul are abia 2 tramvaie noi -aratoase, e drept, dar… departe de ce mi-as dori eu pt Timisoara-.
b. Pt ca, o spun cu toata sinceritatea, achizitia de tramvaie noi nu poate fi o prioritate pt Timisoara, inca. Si asta nu pt ca nu mi-ar placea mie sa fie, ci pt ca pur si simplu nu poate fi. Un tramvai nou costa minimum minimorum 1.5 milioane euro (dar mai degraba 2 milioane). In Timisoara avem la un moment dat pe traseu cca 60 tramvaie. O innoire cat de cat serioasa ar necesita macar 30 tramvaie noi. 30 tramvaie noi costa 45 – 60 milioane euro. Costul creditului aferent -pt ca, evident, nu dispunem de acesti bani- ar ridica totalul costurilor la 90-120 milioane euro, ceea ce doar un iresponsabil ar putea asuma.
4. Care este proiectul Robu privitor la tramvaie:
a. Reabilitarea radicala a 20 de tramvaie vechi, astfel incat acestea sa devina ca noi, avand totul nou, conceptual si fizic, in afara de partea de metal greu (sasiu-boghiuri), care se preteaza la reconditionare, fiind cea mai scumpa si avand durata de viata 100 de ani. Costul estimat al unei asemenea reabilitari este de cca 300 mii euro, costul exact rezultand prin licitatie. Caietul de sarcini tocmai s-a finaluzat, urmeaza publicarea sa pe SEAP.
b. Achizitia cu fonduri europene nerambursabile a cca 30-40 tramvaie noi, printr-un proiect pe exercitiul programatic 2014-2020 (conform informatiilor de care dispunem acum, se vor putea achizitiona tramvaie doar in cadrul unor proiecte complexe de reabilitare / extindere linii, in functie de nr de Km de linii reabilitate / create).
5. De ce am reorientat creditul perfectat de dl Ciuhandu cu Banca Mondiala-IFC:
In proiectul Robu pt Timisoara -proiect cu care am castigat alegerile obtinand peste 55 mii de voturi, sensibil mai multe decat USL, apropo se discutia cine pt cine a fost locomotiva-, prioritate absoluta o are realizarea / largirea de subpasaje, reabilitarea / largirea de carosabile si trotuare, managementul inteligent al traficului, reabilitarea centrului istoric, retehnologizarea COLTERM, etc. Si asta, pe cat posibil, cu fonduri europene nerambursabile. Toate aceste proiecte trebuie sustinute financiar in 2013-2014 cu multe zeci de milioane de euro avansate ca ele sa poata fi implementate, iar abia apoi banii vor putea fi rambursati, prin 2015. Ei, ca sa pot asigura aceste zeci de milioane de euro, am reorientat creditul de 25 milioane euro de la achizitia de tramvaie la sustinerea proiectelor europene si l-am suplimentat la 35 milioane euro. In lipsa acestei decizii, Primaria Timisoara ar fi ajuns ca celelalte titulare de proiecte din Romania si ca Romania in ansamblul ei, cu multe proiecte castigate si contractate si cu sub 10% implementate. Rata mica se absorbtie a fondurilor europene de catre Romania are drept cauza tocmai incapacitatea de sustinere financiara prealabila a proiectelor astfel incat ele sa poata fi implementate in conditiile si termenele asumate.
Cu respect,
Nicolae Robu
Primarul Timisoarei
(de pe superba plaja a superbei statiuni Mamaia)
Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis,…
Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde…
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, anunță lansarea Abonamentului Verde, un serviciu…
Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în…
Accident mortal, marți în Timișoara. O femeie de 38 de ani a condus un autoturism…
Actualul lider USR Timiș, cel care l-a învins pe Nicolae Robu la alegerile pentru funcția…