O măsură cu pretenții ecologiste luată de Retim a fost destupată spumos în mai toate ziarele timișorene. Așa am aflat cu gura până la urechi că operatorul deșeurilor municipale va demara o acțiune de educare a clienților în selectarea gunoiului la pubelă galbenă, după ce, de câțiva ani, treaba asta se făcea la sac galben. În respectivul recipient ar trebui să ne învrednicim să punem cartoane, plastic și doze de aluminiu, urmând ca sticla să fie depusă în niște clopote plantate strategic de Retim în mai multe locuri ale orașului. Deși informația furnizată de Retim este una bună, mie nu-mi aduce nimic nou, mărturisind fără falsă modestie că pe mine Retimul nu trebuie să mă mai educe. Duc sticla la clopot de bună vreme, plasticul și cartonul îl pun la sac și cu asta basta.
Nimic nou care să rupă monotonia, să trezească indignarea unei anumite categorii de consumatori. Aveam pretenția ca operatorul de la capătul acestei știri să ne spună și cum s-a gândit să-i educe pe acei oameni pentru care ecologia înseamnă în principal dreptul de a urina în natură, la umbra unui copac sănătos. Aș intui că răspunsul este „cu vorba bună”, iar efectele pozitive ale acestei educații se vor vedea în ani, rezultatul dorit, logic, în decenii, chiar secole. Poate că Retim își permite luxul să aștepte atâta amar de vreme, timp în care clientul deja educat va trăi frustrări maxime observând că gunoiul lui selectat în pubela galbenă europeană este amestecat cu al vecinului, neselectat, evident, la același tarif.
Mă așteptam tocmai din partea Retimului să fie mai selectiv cu clienții, iar mai apoi cu gunoaiele, constatând din propria activitate că pentru omul român (și nu numai) cea mai scurtă cale de la lipsă de educație la educație trece prin portofel. Ia să facă Retimul un tarif (să zicem) de 35 de lei pentru cel care selectează gunoiul, iar celui găsit cu lubenița la carton și sticla de biodegradabile să i se factureze 70 de lei pe lună. Explicându-i frumos omului că din banii lui de individ comod, leneș sau ignorant se suportă munca de selectare ulterioară, dar și reduceri de preț pentru cei deja educați.
Veți întreba cine verifică treaba asta, cine mă trimite pe mine la tariful 1 și pe puturos la tariful 2. Gunoierul de pe autspecială? Cel căruia dacă îi dai cinci lei îți bagă și un cadavru la compactor? Cine ridică nivelul de etică civică și profesională al acelui angajat? Aici e o altă discuție, pe care Retimul ar fi trebuit să o depășească deja când s-a gândit să implementeze ceva atât de european pe străzile Timișoarei.
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…
Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…