Categories: Klaus Vaterland

Apucaturi din epoca de plastic

O măsură cu pretenții ecologiste luată de Retim a fost destupată spumos în mai toate ziarele timișorene. Așa am aflat cu gura până la urechi că operatorul deșeurilor municipale va demara o acțiune de educare a clienților în selectarea gunoiului la pubelă galbenă, după ce, de câțiva ani, treaba asta se făcea la sac galben. În respectivul recipient ar trebui să ne învrednicim să punem cartoane, plastic și doze de aluminiu, urmând ca sticla să fie depusă în niște clopote plantate strategic de Retim în mai multe locuri ale orașului. Deși informația furnizată de Retim este una bună, mie nu-mi aduce nimic nou, mărturisind fără falsă modestie că pe mine Retimul nu trebuie să mă mai educe. Duc sticla la clopot de bună vreme, plasticul și cartonul îl pun la sac și cu asta basta.

Nimic nou care să rupă monotonia, să trezească indignarea unei anumite categorii de consumatori. Aveam pretenția ca operatorul de la capătul acestei știri să ne spună și cum s-a gândit să-i educe pe acei oameni pentru care ecologia înseamnă în principal dreptul de a urina în natură, la umbra unui copac sănătos. Aș intui că răspunsul este „cu vorba bună”, iar efectele pozitive ale acestei educații se vor vedea în ani, rezultatul dorit, logic, în decenii, chiar secole. Poate că Retim își permite luxul să aștepte atâta amar de vreme, timp în care clientul deja educat va trăi frustrări maxime observând că gunoiul lui selectat în pubela galbenă europeană este amestecat cu al vecinului, neselectat, evident, la același tarif.

Mă așteptam tocmai din partea Retimului să fie mai selectiv cu clienții, iar mai apoi cu gunoaiele, constatând din propria activitate că pentru omul român (și nu numai) cea mai scurtă cale de la lipsă de educație la educație trece prin portofel. Ia să facă Retimul un tarif (să zicem) de 35 de lei pentru cel care selectează gunoiul, iar celui găsit cu lubenița la carton și sticla de biodegradabile să i se factureze 70 de lei pe lună. Explicându-i frumos omului că din banii lui de individ comod, leneș sau ignorant se suportă munca de selectare ulterioară, dar și reduceri de preț pentru cei deja educați.

Veți întreba cine verifică treaba asta, cine mă trimite pe mine la tariful 1 și pe puturos la tariful 2. Gunoierul de pe autspecială? Cel căruia dacă îi dai cinci lei îți bagă și un cadavru la compactor? Cine ridică nivelul de etică civică și profesională al acelui angajat? Aici e o altă discuție, pe care Retimul ar fi trebuit să o depășească deja când s-a gândit să implementeze ceva atât de european pe străzile Timișoarei.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

39 de secunde ago

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură…

6 minute ago

Colterm trage linia după sezonul de iarnă. Compania dorește reducerea costurilor de producție și a prețului gigacaloriei

Colterm încheie sezonul de iarnă cu zeci de mii de tone de cărbune în stocuri,…

10 minute ago

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga…

11 minute ago

Dominic Fritz despre cele două mize ale contestaţiilor la adresa candidaturii sale

Singura candidatură dintre cele zece depuse pentru Primăria Timişoar care a fost contestată - şi…

39 de minute ago

CFR Timişoara s-a umplut de penibil la Odorhei

Au tratat ultima deplasare a sezonului cum nu se poate mai rău. Prim-divizionara de futsal…

50 de minute ago