Categories: Zâmbete amare

Festivalul vinului sau festivalul kitsch-ului?

Nu știu dacă Timișoara are vreo șansă să ajungă Capitală Culturală Europeană în 2021. Dar în mod cert ar avea șanse mari, dacă s-ar organiza și o competiție pentru desemnarea unei capitale europene a kitsch-ului. Chiar așa! Dacă există replica „Zmeura de aur” la Oscaruri, de ce nu s-ar alege și capitale ale kitsch-ului? Zău că am avea șanse uriașe. Deja am avea un avans imens cu acel filmuleț minune de prezentare a Timișoarei. Exact, cel cu corporatistul care ajunge în oraș, se duce într-o clădire de sticlă, se joacă cu un laptop, apoi dă legătura unei fătuci cu bicicleta. Care, printre altele, bea șampanie pe marginea unei piscine. Ce vrei mai kitschos? Eventual să-i cânte Guță și Salam în piscină! Și apoi avem palmierii… O minunăție, nu alta! Ce oaspete de seamă n-ar dori să-și facă poze cu ei?!

Să nu uităm de moștenirea primită de la fostul primar Gheorghe Ciuhandu! Și mă refer la celebrele case cu turnulețe, amplasate strategic în inima Timișoarei. Ca nu care cumva să rateze cineva asemenea bijuterii arhitecturale în stilul neo-manelistic! În mod cert, arhitecții care au contribuit la ele ar trebui să facă parte din Asociația „Timișoara – capitală a kitsch-ului european”, care se va înființa în cel mai scurt timp. Alături de „regizorul” filmulețului amintit. Bine, și această asociație ar putea presta – la fel ca și cea care militează pe zona culturală – sub luminosul patronat al celor mai cunoscuți frați din oraș. Păcat că n-a mai rămas „acvariul” din Piața Operei, că făceam puncte adevărate cu el. Dar cui e dor de el să mai aștepte puțin, că va reapărea în Piața 700. E drept, nu mai e aceeași poziție, dar tot e ceva.

Dar la altceva voiam să ajung în rândurile de față. E vorba de Festivalul Vinului, organizat în aceste zile în zona stadionului. Nu că ar diferi mult de cele din trecut sau alte festivaluri de acest gen. Dar oare nu se poate schimba ceva la aceste manifestări? Mai ales că actualul festival este organizat sub umbrela primăriei. Și nu mă refer în primul rând la mizerie. Mizerie și gunoi se strâng oriunde în Europa la astfel de aglomerări. Însă chiar nimeni nu s-a săturat de aceleași standuri în care niște reprezentanți ai etniei care ne face cinste în Europa vând absolut orice nu are legătură cu vinul? Baloane, cizme de cauciuc, chinezării, fulare, ciorapi, chinezării, bocanci, haine de vinilin, chinezării și mult, mult, mult sclipici. Ce caută astfel de produse de un kitsch desăvârșit la un festival organizat de primărie? Bine, că se mai găsea și vin din când în când. De asemenea, și pe scenă urcă, an de an, cam aceiași maneliști îmbrăcați în costume populare și cu spoială de folcloriști. Mai sunt și nume onorabile din folclorul bănățean, e drept, dar în mare e vorba tot de lăutari de nunți și botezuri.

Repet, nu e mai grav decât în anii trecuți, nu actuala administrație a inventat acest gen de festival. Dar actuala administrație ar trebui să stopeze acest fenomen de prost gust. Și dacă e să vorbim de mizerie, cred că nimeni n-ar dori să stea în zonă. Ca să nu vorbesc de scările de blocuri transformate în vespasiene și mirosurile puternice, la tot pasul, de excremente, vărsături și fum înecăcios. A fost o perioadă când se vorbea ca astfel de festivaluri să se mute la Pădurea Verde. Măcar să fie mai ferite! Asta, dacă nu cumva vrem la modul cel mai serios să fim o capitală a kitsch-ului! Dar noi ne și fălim cu ele!

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

10 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

11 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

16 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

17 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

17 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

19 ore ago