Tinerii care își doresc să înveţe la o universitate din străinătate au avut ocazia să studieze, miercuri, ofertele celui mai prestigios târg de consultanţă, World Education Fair, desfășurat în premieră la Timișoara. Concluzia e clară: pentru ca viitorul student să poată studia la o universitate de prestigiu, părinţii trebuie să facă un sacrificiu financiar, indiferent dacă studentul plăteşte sau nu taxă de școlarizare.
Târgul World Education Fair este cel mai mare târg de consultanţă educaţională pentru studii în străinătate. Desfășurat miercuri, la Hotel Timișoara, evenimentul a găzduit reprezentanţi ai unora din cele mai renumite universităţi din Europa. Prima ediție a târgului a avut loc în 2009, iar de atunci sunt organizate, în fiecare an, în domeniile învăţământului liceal, superior şi de formare lingvistică. La târg, experţi occidentali de orientare profesională s-au întâlnit cu elevi şi familiile lor, pentru a le oferi consiliere de specialitate.
Evelin Mărășoiu are 21 de ani și este studentă la Haga, la două facultăți, și scoate lunar din buzunar aproape 1.000 de euro, şi asta doar pentru propriile nevoi. Taxa de studiu pe an este de 1.800 de euro. „Târgul acesta presupune aducerea anumitor universităţi din diferite ţări. Se pune accent pe calitate, nu pe cantitate, şi ideea este de a potrivi studenţii cu programele sau universităţile. La Haga studiez «Safety and security management studies» şi drept internaţional şi european. A fost o decizie spontană de ultim moment, pentru că în România nu se oferă aceste două programe la nivel de studii de licență”, spune tânăra. Ea își dorește să se întoarcă în ţară, însă nu imediat după finalizarea studiilor.
O altă timișoreancă a hotărât să se înscrie la Universitatea Stenden din Olanda. Angela Man este în anul III la Managementul Turismului internaţional. Plăteşte o taxă anuală de 1.850 de euro, care poate fi plătită integral sau în rate. „Am studiat turism şi în liceu, mi-a plăcut şi atunci aş fi vrut să merg mai departe pe acest domeniu. În Bucureşti ar fi fost două opţiuni, Turism economic la ASE, şi Geografia turismului. Nici geografia şi nici economia nu au fost punctele mele forte şi atunci am aflat de această universitate. Este o universitate de ştiinţe aplicate, este un sistem educaţional diferit faţă de ce se face aici. Se studiază în grupuri mici, de câte 12 persoane”, explică tânăra. Angela va trebui să se hotărască unde va face anul patru, unul de practică. Ea are de ales între Turcia sau America de Sud.
Studenții români preferă universitățile din Marea Britanie, care sunt însă destul de scumpe. Vin tare din urmă cele din Scoția sau Țara Galilor, unde taxele sunt foarte mici, dar și cele din Danemarca sau Suedia, unde nu se plătesc niciun fel de taxe. Tinerii care pleacă la studii în străinătate mai trebuie să știe că există restricții severe în ceea ce privește dreptul la muncă. Există, de asemenea, varianta burselor care, în funcție de mai multe condiții, pot acoperi integral taxele de studiu.
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…