Categories: Sfatul medicului

Cosmetica dentara vs. estetica dentara

Plecând de la o scurtă discuție despre albirea dentară, mi-am dat seama că se face confuzie între acești doi termeni: cosmetica și estetica dentară. Confuzia nu este răspândită doar în rândul pacienților, ci și în cadrul personalului medical, așa că aș vrea să vorbim astăzi despre ce diferențiază aceste două concepte.

Știm cu toții ce înseamnă cosmetică, atunci când vorbim despre păr, unghii și tratamente faciale, machiaje… Pe un corp uman se aplică o serie de proceduri și materiale menite să îmbunătățească aspectul estetic al persoanei în cauză. Partea cu esteticul (am mai vorbit despre asta și în alte articole) este subiectivă, ține de educație, de era în care trăim, diferă de la o cultură la alta și nu poate fi transpusă în granițe clar conturate. Poate mie mi se pare ceva frumos, dar poate altuia i se pare altceva frumos. Adevărul este diferit de la om la om și frumusețea, știm cu toții, se află în ochiul privitorului.

Poate unora li se pare că un machiaj strident le aduce un beneficiu estetic, altora inelele din nas sau din urechi le fac plăcere privirii, unii își tatuează sprâncenele, altii își măresc buzele. Unii oameni își albesc dinții. Și, așa, am ajuns la dinți.

Cosmetica dentară reprezintă o ramură a esteticii dentare ce însumează toate procedurile menite să accentueze ideea subiectivă de frumusețe, uneori trecând granița naturalului. Poate că o culoare a dinților A2-A3 este naturală, dar de multe ori este nesatisfăcătoare și atunci oamenii apelează la cosmetica dentară pentru a îmbunătăți natura și a-și albi dinții. Pentru unele persoane, efectul albirii este insuficient de puternic și nu are durata dorită, așa că apelează la fațetele dentare. Să fim clari, albirea și fațetele dentare (când nu sunt distrucții structurale ale dinților) sunt proceduri cosmetice.

Tot în sfera cosmeticii dentare intră conturarea gingivală, șlefuirea selectivă și egalizarea unor dinți, obturațiile de compozit albe, bijuteriile dentare, rotunjirea formei dinților sau unele tratamente ortodontice. Marea majoritate a tratamentelor cosmetice nu sunt necesare din punct de vedere medical, dar sunt dorite. De multe ori, pacienții mă întreabă dacă au nevoie de albire dentară sau nu? Nu are nimeni nevoie, dar pot dori să facă asta sau nu. De multe ori, Pacienții mă întreabă de câte fațete Lumineers au nevoie? Le spun că nu au nevoie de aceste fațete, dar pot să și le dorească și le dau oglinda să se uite ei, să decidă câte fațete vor dori.

Rezultatul final aduce nu un plus din punct de vedere medical, ci un plus din punct de vedere estetic, subiectiv. Unele tratamente, evident, îmbină partea de cosmetică cu cea medicală. Pot fi cazuri în care fațetele sunt necesare din punct de vedere medical, pot fi cazuri în care șlefuirea selectivă sau modelarea gingivală să fie necesare pentu a îmbunătăți starea de sănătate și funcționalitate, dar dacă se trece de pragul naturalului, de pragul necesarului medical, vorbim despre cosmetica dentară.

Estetica dentară, în schimb, se referă la a îmbina aspectul medical cu cel vizual, prin imitarea și replicarea naturalului. Dacă se tratează o carie cu ajutorul unei obturații de compozit, aceasta să nu fie albă, ci să aibă șanțuri colorate, poate vârfurile ușor tocite, poate să prezinte zone ce mimează fisuri sau colorații. Dacă se fac fațete sau coronițe să fie făcute culoarea și forma naturală, poate ușor ciobite, poate nu aliniate perfect, poate ușor inegale, așa cum e natural să fie, așa cum e funcțional de la caz la caz. Estetica dentară promite o integrare biologică a tratamentului, un rezultat pe termen lung ce se autoîntreține.




Rezultatele obținute prin cosmetică trebuie întreținute în mod special, cele prin estetică se întrețin natural. Rezultatele obținute prin cosmetică sunt pe termen scurt, cele prin estetică, pe termen lung. Și, atunci, de ce tot mai mulți oameni apelează la cosmetica dentară? Răspunsul este simplu, pentru că e mai frumos să ai dinții albi, să ai sânii mari și rotunzi, să ai părul vopsit, să ai buze groase și sprâncene acrcuite, pentru că, de la om la om, de la generație la generație și de la cultură la cultură, frumusețea reprezintă de fiecare dată altceva. Atâta timp cât nu se face o intervenție în detrimentul sănătății, cât timp albirea nu distruge dintele, cât timp fațetele sunt fără slefuire sau doar o minimă conturare, cât timp o carie este tratată corect, este alegerea fiecăruia ce culoare și ce formă are zâmbetul pe care și-l dorește.

Sperând că m-am făcut înțeles, țin să menționez că nu susțin niciuna din cele două aspecte și nu o denigrez nici pe una, nici pe cealaltă. Pacientul e liber să aleagă și atâta timp cât medicul tratează acel pacient conform normelor în vigoare, conform codului deontologic, credințelor personale și profesionale, totul va fi bine.
În primul rând să nu faci rău și doar așa să faci frumos!
Vă doresc un zâmbet minunat!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Bogdan Fondrea, estetica dentara si implantologie orala

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

9 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

11 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

11 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

13 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

14 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

14 ore ago