Categories: Invatamant

Timisoara ar putea avea a doua scoala profesionala germana din Romania

Se caută meseriași, dar aceștia lipsesc cu desăvârșire. Este paradoxul pieței muncii din România, unde e plin de absolvenți de facultate fără nicio șansă de angajare în domeniile pentru care s-au pregătit. Autoritățile au ajuns, în sfârșit, la concluzia că trebuie reînființate școlile profesionale. La Timișoara ar putea fi deschisă, anul viitor, o astfel de unitate de învățământ.

Rezultatele jalnice de la bacalaureat în ultimii trei ani i-au făcut pe responsabilii din educație să-și reconsidere poziția în ceea ce privește școlile profesionale. Mulți dintre tinerii care au picat la Bac nu aveau ce să caute la licee teoretice, fiind direcționați greșit către un traseu formativ care nu era pentru ei. Ei ar fi putut avea rezultate foarte bune urmând o școală profesională.

Ministerul Educaţiei vrea acum să înfiinţeze la Timişoara o şcoală profesională după modelul care funcționează de ani buni în Germania. Elevii vor avea burse mai mari, programa va fi nemțească și, în plus, vor face practică în companiile care le vor asigura, după absolvire, şi locurile de muncă. În România există deja o astfel de școală cu personalitate juridică proprie, în Brașov. „La Timișoara s-ar putea înființa anul viitor. Există sprijinul total al primăriei, cea care deţine spaţiul. Inspectoratul școlar și ministerul se vor ocupa de programă, urmând ca, împreună cu AJOFM, să strângă doleanţele agenţilor economici din zona Timişoarei”, a declarat Stelian Fedorca, consilier la Ministerul Educaţiei.

În prezent, din cauza percepției că este rușinos să urmezi o școală profesională, în Timiș există anumite specializări unde nu s-a înscris nimeni, deși sunt meserii care se caută. Printre acestea se numără cea de mașinist utilaje agricole și, paradoxal, frizer-coafor sau cofetar-patiser. La începutul anului școlar, în Timiș, au fost propuse 64 de clase de școală profesională, cu 1.820 locuri, fiind ocupate doar 43, adică 1.111 locuri.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago