Categories: Klaus Vaterland

Managementul performant n-a fost al meu, ci al urmasilor urmasilor mei

În bolnăvicioasa mea ignoranță nici n-am observat că se apropie mijlocul mandatului aleșilor locali fără să-l fi văzut la muncă pe vicepreședintele CJT Călin Dobra (PSD). La muncă e un fel de-a spune, că poate omul e harnic când umflă baloane în conducerea județului, dar știți ce se spune de politicianul care nu apare în media? Că nu există. Dar ce ce vorbesc eu de tânărul Călin Dobra, că era cât pe ce să nu-mi mai dau seama dacă mai sunt sau nu contemporan cu liderul PSD Timiș, Titu Bojin, dacă DNA nu se juca cu numele dânsului prin dosare! Dar să revin la Călin Dobra, cel care într-o frumoasă zi de toamnă a vorbit despre planurile pe care administrația județeană le are cu clubul de fotbal ACS Poli, pe care îl patronează împreună cu Primăria Timișoara și Universitatea Politehnică.

În mare, omul n-a zis mai nimic. O concluzie a răsărit, totuși, din dialogul edilului cu presa, și anume că ar fi timpul ca bugetul prim-divizionarei să fie constituit mai vârtos din contribuții ale sponsorilor privați, ceea ce nu ar fi deloc rău dacă nu ar conduce la reducerea contribuției publice. Idee vehiculată de ceva vreme de PSD Timiș, dar spusă mai liniștit, cu grijă, să nu se zgârie parchetul în inimile consumatorului de fotbal. Totodată, contribuabilul antifotbal trebuia să priceapă din mesajul PSD că banul lui nu este aruncat la infinit în mofturi d-astea microbiste, când mai bine s-ar ridica o biserică la Lugoj – Dumnezeu să-l binecuvânteze pe pretinul Paisie -, sau vreo subvenție binefăcătoare de minuni și salarii mari, la Colterm.

La urma urmelor, ce-ați vrea să zică PSD când s-o certa cu PNL? Dacă Poli e un proiect de succes, evident că nu vor avea loc de Nicolae Robu la culesul de merite. Dacă totul se duce dracului, PSD oricum este părtaș la lucrare, motiv pentru care de astăzi încolo tot va încerca să dribleze printre bazinele electorale alb-violete și alb-negre. OK, să vedem de planurile și mulțumirile lui Călin Dobra: „Consider că din punct de vedere al Consiliului Judeţean şi al Primăriei Timişoara, ne-am îndeplinit obligaţiile faţă de această echipă, pornind activitatea şi punând bazele, iar acum conducerea clubului are obligaţia, printr-un management performant, de a atrage investiţii private”. Da, ați citit bine, «vicele» CJT a vorbit că de acum încolo vom avea un management performant la ACS Poli.

Bineînțeles, cu aceiași oameni ca până acum, plantați acolo ca în orice regie autonomă a statului, pe criterii politice. Înainte de a pleca acasă la Lugoj, dl Dobra ar face bine să ne explice cum de patronatul clubului, CJT, CLT și UPT, a acceptat până acum un management mai puțin competent, care nu a reușit să atragă sponsori privați într-un oraș clasat pe locul patru în topul milionarilor români, dar care de mâine, brusc, va deveni performant și va face să plouă cu bani din partea firmelor timișene. De ce ar deveni directorul Bungău mai dibaci, dacă știe că oricum va pleca din proiect doar odată cu partidul și poate nici atunci? Cu mici excepții „de imagine”, cam toți din club au venit pe creanga cuiva, nu cu o mega experiență în spate, ca să ne înveselim astăzi la auzul acestor entuziaste vorbe.

Apoi, ca membru în comitetul director al clubului, Călin Dobra ar fi trebuit să-și pună un vagon de cenușă de Nădrag în cap pentru că în calitate de șef pus politic la ACS Poli nu a reușit el mai mult. E ca și cum Șova ar critica managementul la companiile de drumuri, Nicolăescu s-ar văicări cum e condus sistemul sanitar, iar Victor Ponta, de cum merg treburile în țara asta condusă de niște incompetenți. Călin Dobra ar fi trebuit să simtă pe propria piele cum stă treaba cu performanțele manageriale în societățile de stat. Atunci când va vedea dumnealui lapte și miere la RATT, profituri la Drumuri Municipale ori ADP și corectitudine la Colterm, atunci să se ia în serios vorbind despre Poli. Vrea Călin Dobra management performant? A făcut ceva pentru asta? A organizat vreun concurs pe bune pentru a aduce administratori pricepuți sau se bazează tot pe directorii puși de PSD și PNL?

Depinde și ce vrei de la echipa asta. Dacă e bine așa și suntem mulțumiți ca patroni cu ce am făcut în calitate de administrație locală, păi atunci reducem bugetul sperând că vom aduce banii din partea unor sponsori. Eu, în locul junelui Dobra și-al primarului Robu, aș folosi managementul ăla performant pentru a mări bugetul, nu pentru a-l menține în stadiul de avarie prin niște sponsorizări făcute azi pe obraz politic, retrase mâine din cauza lipsei de perspective. Cine va băga bani la nesfârșit într-o echipă care nu poate și nici nu-și propune mai mult? Cine din mediul privat ar pompa bani pentru a culege imagine din ceva mediocru, cu 1.000 de spectatori în tribune? Dar poate că Ștefan cel Mare a avut dreptate când i-a zis lui Dobra că managementul performant n-a fost al nostru, ci al urmașilor și-al urmașilor urmașilor noștri, firme private, sub 49,99%, obligatoriu.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

O oră ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

2 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

2 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

2 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

3 ore ago

La Ghiroda se va ridica un centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

Luni, 29 aprilie, primarul comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, a semnat autorizația de construire pentru ,,Centrul…

3 ore ago