Categories: Administratie

Mesaj catre primarie: urbanistii nu sunt dusmanii nimanui!

Specialiștii în urbanism cred că spațiul public trebuie guvernat de reguli clare. Ei susțin că s-au făcut greșeli până acum, dar nu atât mari ca în alte orașe, și adresează primăriei o invitație la dialog. Peisagiștii și arhitecții din Timișoara au criticat, în ultimul an, mai multe inițiative ale municipalității.

Asociația Peisagiștilor, Ordinul Arhitecților și Registrul Urbaniștilor vor să întocmească un document care să creeze cadrul pentru un schimb de idei real între societatea civilă și autorități. „Am vrea să organizam, la un anumit interval, conferințe sau întâlniri informale cu actorii principali care au putere de decizie. Noi, ca specialiști, am putea furniza măcar o dată pe an un proiect pe care primăria să și-l asume. Împreună putem genera ceva care să fie folositor. Este ca un for civic care își dorește să rezolve problemele orașului“, explică peisagistul Andrei Condoroș.

Arhitectul Vlad Gaivoronschi susține, pe de altă parte, că e important ca administrația locală să-și schimbe modul de abordare a problemelor de urbanism. „Ideea este că noi, ca profesioniști, n-ar mai trebui să fim percepuți ca dușmani ai cuiva, ca oameni care încurcă lucrurile. Eu cred că mesajele noastre sunt în primul rând în favoarea urbei, dar, în final, chiar în favoarea politicienilor. Ca sa fiu frust, nu lucrați doar cu ingineri de drumuri în Timșoara, nu mai suntem în 1970”, a declarat Gaivoronschi.

Arhitecții cred că în Timișoara s-au făcut unele greșeli, dar situația nu este la fel de gravă ca în alte orașe. „Degradările sunt mai de suprafață, în comparație cu alte orașe din România, unde sunt catastrofale. Pe Bd. Tinereții se mergea stânga-dreapta, exista un scuar verde, un parcurs pietonal, era înverzit, arăta excepțional. Apoi a fost refăcut, cred că prin 2000, și vedeți ce a rezultat. Piața Bălcescu este o soluție tipică pentru un inginer de drumuri care crede că optimizează circulația auto, numai că nu asta e totul”, mai spune Vlad Gaivoronschi.

Rămâne de văzut ce dialog va exista între peisagiști și arhitecți și autoritățile locale. Până acum, municipalitatea n-a avut parte decât de critici: printre altele, pentru palmieri, pentru Piața Bălcescu sau pentru subpasajul din Piața Victoriei. Primarul Nicolae Robu i-a arătat, pe de altă parte, cu degetul pe arhitecți, fiindcă au cerut prea mulți bani pentru proiectul legat de Piața Victoriei, dar și pentru că treptele Catedralei Mitropolitane nu arată prea grozav.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago