Categories: Social

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a Arhanghelilor Mihail și Gavriil în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Biserica spune că îngerii sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimise să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. În popor, ziua de 8 noiembrie se mai numește și „vara arhanghelilor”, pentru că vremea este mai caldă decât ar trebui să fie.

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ. Numele lui înseamnă, în ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”. Pe seama lui se pune călauzirea lui Lot şi a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, dar şi protecţia specială a poporului lui Israel. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.

Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar: unul cu crini în mână, semn al bunei vestiri, iar celălalt, cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului.

Sunt peste 1,35 milioane de români care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cei mai mulți dintre aceștia, sunt bărbaţi. Astfel, 366.396 poartă numele Mihai, iar 259.093 – Gabriel. Alţi 55.014 au fost botezaţi Mihail, 28.073 – Mihăiţă, 20.792 – Gavril, 7.777 – Mihnea, iar 7.502 – Gavrilă. Majoritatea femeilor, respectiv 358.003, poartă numele Mihaela, iar alte 229.334 – Gabriela. Alte 6.582 de femei se numesc Mihaiela, 3.506 poartă numele Gabi, 161 se numesc Găbiţa, 25 au fost botezate Mişa, iar pe nouă le cheamă Michi.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi…

11 ore ago

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă…

11 ore ago

Se schimbă vremea: va urma o perioadă cu ninsori, lapoviţă şi ploi

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…

15 ore ago

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…

16 ore ago

Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie

Societatea de salubrizare cu care Primăria Timișoara are contract va ridica din oraș brazii care…

18 ore ago

2025, un an foarte interesant

Mi-ar plăcea să cred că din tot necazul ăsta cu tik-tokul suveranist în timpul campaniei…

20 de ore ago