Categories: Economic

ADX Energy: In Timis nu exista gaze de sist!

Prospecțiunile care urmează să înceapă în județul Timiș nu caută gaze de șist, „deoarece conform unui studiu, acestea nu există”. Cel puțin așa susțin australienii de la ADX Energy, care au câștigat licitația organizată de Guvernul României pentru așa-numita concesiune Parța.

Statul român a însărcinat ADX Energy cu găsirea şi extragerea resurselor minerare precum petrol şi gaze naturale, aflate în proprietatea statului. Atât în cererea de achiziţie a concesiunii Parţa, precum şi faţă de A.N.R.M. (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) ADX Energy a exprimat explicit că nu caută gaze de şist”, se precizează într-un comunicat al australienilor. Cel mai curios lucru este că, în conformitate cu un studiu efectuat în 2013 de americani, invocat de compania australiană, în regiunea Banat nu există gaze de şist!

În județul Timiș, pe o suprafață de 200 kilometri pătrați, firma Prospecțiuni, unde Ovidiu Tender este acționar, va căuta petrol și gaze naturale, în numele ADX Energy. Vor fi sondate localitățile Becicherecu Mic, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Giroc, Giulvăz, Parța, Peciu Nou, Săcălaz, Sânmihaiu Român, Șag și Uivar. „Prin intermediul măsurătorilor undelor acustice, se examinează rocile la o adâncime de circa 1.000 de metri pentru resurse minerale, adică «se ascultă» pentru a se genera astfel, ca la un ecograf în medicină, o imagine tridimensională a pământului. Această metodă se numeşte «seismică» şi a fost aplicată în Banat cu succes, fără probleme şi fără influenţe negative asupra mediului, de mai bine de o jumătate de secol”, mai spun reprezentanții ADX Energy.

Interesant este, în condițiile în care australienii susțin, cu dovezi americane, că în Banat nu există gaze de șist, Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută primele exploatări ale gazelor de șist în trei localități din vestul țării. Printre acestea, și comunele timișene Periam și Biled.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

8 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

9 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

11 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

12 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

14 ore ago