ADVERTORIAL. Periodic, în spațiul public se nasc dezbateri aprinse cu privire la prețioasele resurse naturale ale României, și mai precis la petrol și gaze naturale: ce riscuri are exploatarea lor pentru mediu și locuitori? Există gaze de șist în România?
Protest la Dudestii Vechi! Mars impotriva exploatarii gazelor de sist
Locuitorii din Dudeștii Vechi să pregătesc să iasă din nou în stradă în semn de protest, așa cum au făcut și în 2014. Nemulțumirea rămâne aceeași: explorarea și exploatarea gazelor de șist din zonă.
„Fa” Ponta a dat unda verde gazelor de sist
Nu, declarația că premierul Victor Ponta s-a decis să dea aviz pozitiv exploatării gazelor de șist nu există. Însă există ceva mult mai important decât o asemenea afirmație. Și anume faptul că prim-ministrul a anunțat că, minimum cinci ani, în România nu se vor extrage gaze de șist. Fiind deja de notorietate faptul că orice spune Ponta trebuie citit în cheie inversă, rezultă că, în scurt timp, gazele de șist vor primi undă verde de la guvern.
Mesaj la protestul anti-gaze de sist: „Bojine, nu fractura Timisul!”
Peste 100 de oameni au protestat duminică în Piaţa Victoriei, împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Proteste asemănătoare au avut loc în zeci de localităţi din ţară. În toamna anului trecut, la Timișoara, mitinguri împotriva exploatării gazelor de șist au fost organizate aproape săptămânal.
Protestatarii anti-gaze de sist ies din nou in strada
Ziua Internațională împotriva Fracturării Hidraulice va fi marcată, duminică, și la Timișoara. Protestul va avea loc în Piața Victoriei, la eveniment fiind anunțată și participarea mai multor locuitori din Săcălaz, Periam, Biled, Giroc, Parța, Giulvăz, Dudești și Buziaș.
Ponta le-a multumit jandarmilor cum le-a multumit Iliescu minerilor
Întâi au vizionat un film care explică exact procedura prin care sunt extrase gazele de șist, dar și riscurile la care este expus mediul, apoi au discutat pe această temă. Joi seară, la Universitatea de Vest, s-a încercat o dezbatere serioasă pe marginea subiectului care a inflamat România în ultimele luni. Concluzia a fost că oamenilor nu li se spune întreg adevărul.
PSD-istul Marcel Mihoc, de la prospectiunile care produc cutremure la Prospectiuni-le de bine
„Numai boul e consecvent”, spunea marele istoric Nicolae Iorga, ca să acopere oportunismul debilului politician Nicolae Iorga. Iar secretarul executiv al PSD Timiș, Marcel Mihoc, a dat dovadă că nu e bou. Chiar deloc, dacă luăm ca reper butada lui Iorga. Astfel, într-un timp relativ scurt, Mihoc, care este și șeful Comisiei de urbanism din Consiliul Județean, a devenit, din cel mai vajnic opozant al prospecțiunilor subsolului din județ, unul dintre cei mai mari susținători.
Gazele de sist, intre dezvoltare si dezastru ecologic, in dezbatere
În plin scandal legat de exploatarea gazelor de șist în România, o dezbatere care se dorește serioasă pe această temă este programată joi seară, la Universitatea de Vest. Sunt așteptați toți cei care au o opinie și nu se tem să-și susțină argumentele.
Pe Ovidiu Tender il bate gandul sa abandoneze prospectiunile din Timis
Deranjat de protestele și șicanele la adresa firmei Prospecțiuni, pe care o patronează, afaceristul Ovidiu Tender se gândește serios să abandoneze lucrările de explorare a subsolului din Timiș, dar și din România. El susține că în Timiș nu se caută gaze de șist, ci doar țiței și gaze naturale. Industriașul așteaptă răspuns de la instituții ale statului vizavi de cine orchestrează campania împotriva sa.
ADX Energy: In Timis nu exista gaze de sist!
Prospecțiunile care urmează să înceapă în județul Timiș nu caută gaze de șist, „deoarece conform unui studiu, acestea nu există”. Cel puțin așa susțin australienii de la ADX Energy, care au câștigat licitația organizată de Guvernul României pentru așa-numita concesiune Parța.
Protest pasnic anti-gaze de sist in Piata Victoriei
Câteva zeci de timișoreni au răspuns pozitiv, luni seară, apelului lansat pe Facebook și au protestat, în Piața Operei, în semn de solidaritate cu locuitorii din Pungești. Astfel de manifestări ar putea avea loc în fiecare seară.
Poveste cu gaze de sist, lobbysti si „eco-guristi”
Guvernul lui „Victor Porcu” (ca să împrumut o licență de la protestatarii din Piața Operei) a dat primele acorduri pentru exploatarea gazelor de șist. Atenție, e vorba de exploatare, nu doar explorare, așa cum s-a făcut până acum. Dacă explorarea înseamnă mai mult muncă de cercetare, exploatarea dă liber la extragerea gazelor de șist, țițeiului și ce naiba s-o mai găsi în subsol.
Gazele de sist nu produc panica la Biled si Periam
Edilii localităţilor unde chiar de mâine pot începe exploatări ale gazelor de şist nu au primit nicio informare oficială. Totuşi, nimeni nu este panicat de decizia venită de la Bucureşti. Guvernul Ponta a aprobat primele exploatări ale gazelor de şist în Periam şi Biled.
Guvernul Ponta a dat liber la exploatarea gazelor de sist la Periam si Biled
Este oficial: Guvernul României a aprobat primele exploatări ale gazelor de șist în trei localități din vestul României. Este vorba de Băile Felix, din județul Bihor, respectiv comunele timișene Periam și Biled.
„Viitorul este trist cu gaze de sist”, cu Victor Porcu’
Protestele împotriva exploatării cu cianuri, dar și a prospecțiunilor hidraulice au fost reluate, duminică, la Timișoara. De această dată, după modelul patentat înainte de întreruperea de săptămâna trecută, s-a pus în „scenă” o piesă de teatru cu două personaje, arbitrată de deja celebrul „Victor Porcu’”
Prima reactie oficiala: un deputat de Timis nu vrea gaze de sist
A apărut primul parlamentar de Timiș care se opune oficial exploatării gazelor de șist. Dorel Covaci (PSD) solicită revocarea hotărârii de guvern referitoare la acest tip de exploatare, în cazul orașului Buziaș. Săptămâna trecută, câteva sute de persoane au protestat, în Timiș, împotriva acestui gen de afacere.
Semnaturi impotriva gazelor de sist, la Buzias
Primăria Buziaș se opune oficial exploatării gazelor de șist în localitate. Staţiunea bănățeană se află pe lista zonelor unde, în următorii ani, vor fi extrase gaze de şist, potrivit unui acord de concesiune și exploatare încheiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.