Vicariatul Sârbesc a redevenit una dintre cele mai frumoase clădiri din Timișoara, după o reabilitare care a durat doi ani și a costat câteva sute de mii de dolari. Muncitorii care au lucrat aici sunt însă neplătiți din luna septembrie și, până acum, s-au ales doar cu promisiuni din partea patronului firmei care i-a angajat.
Victariatul Sârbesc a fost reabilitat în urma unui parteneriat între Timişoreana şi Primăria Timişoara. Fabrica de bere a oferit jumătate de milion de dolari pentru renovarea unor clădiri cu poveste, iar aproximativ 200.000 de dolari au mers către imobilul care adăposește Vicariatul Sârbesc. Episcopia Sârbă a contribuit și ea cu o parte din banii necesari pentru ca imobilul să-și recapete semeția de odinioară. Lucrările au început în octombrie 2011, iar de câteva zile a fost dată jos pânza protectoare. Clădirea este aproape gata, mai fiind de executat niște lucrări la balcon.
Problema este că muncitorii care au lucrat aici n-au mai fost plătiți de trei luni. „Suntem 30 de oameni care n-am mai primit niciun leu de la avansul din septembrie. Și până acum au fost întârzieri la salarii, dar ca acum niciodată. Patronul ne tot duce cu zăhărelul, ne-a spus chiar că ne-au fost reținuți banii de bonuri, dar nici pe alea nu le-am primit tot din septembrie. De fiecare dată când îl întrebăm de bani, ne spune că n-are și nu știe când o să ne dea. Am întrebat și la biserică (Episcopia Sârbă – n.r.) și ne-au zis că lucrarea este plătită, deci nu înțeleg de ce ne plângem de bani”, susține unul dintre angajații Devicon.
Costică Halmas, patronul societății de contrucții, a fost revoltat în prima fază, dar apoi a recunoscut că nu și-a plătit muncitorii. „De ce vă interesează pe dumneavoastră dacă muncitorii mei şi-au primit sau nu banii? Sunteţi organ de control sau ce? E adevărat nu s-au primit banii, pentru că încă nu s-a făcut factura. Se fac încă retuşuri. Nu sunt singurul care nu a dat banii. Lucrările la monumentele istorice sunt destul de dificil de făcut. Durează foarte mult. Banii se vor primi, vă asigur. Ce muncitor ar fi stat trei luni fără bani dacă nu aveau siguranţa că-i primește? Stau pentru că au o bază, mereu i-am plătit. Vorbesc mereu cu ei şi îi asigur că-şi vor primi banii. Știți cum e, poate mai bine m-aş duce să sap şanţuri, aş lua probabil banii mai repede”, ne-a declarat acesta.
Conform muncitorilor, ei mai au de primit lichidarea pe septembrie, salariile integrale pe octombrie și noiembrie, precum și avansul pe decembrie, care ar trebui plătit în jurul datei de 20 ale lunii în curs. Oamenii sunt deja disperați, mai ales că se apropie Crăciunul. „Noi credem că vrea să ne dea afară și să nu ne mai plătească nimic. Nu știm ce să mai facem, o să ajungem să ne urcăm pe biserică, poate atunci ne ia în serios”, ne-a mai spus muncitorul. (sursa foto: www.facebok.com)
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…