Reabilitarea Parcului Central, anunțată de Primăria Timișoara, e pe cale să stârnească un nou conflict între peisagiști și municipalitate. Consultarea publică de pe site-ul PMT a arătat că timișorenii preferă parcul vienez. Peisagiștii salută ideea de reabilitare, dar spun că sondajul virtual nu are nicio relevanță, în condițiile în care, oricum, au votat sub 3% din timișoreni. Primarul Nicolae Robu crede că peisagiștii sunt manipulați politic.
Parcul Central – fost Scudier – urmează să fie reabilitat anul viitor, sub forma unui parc vienez. Aceasta este dorința timișorenilor care au votat pe site-ul primăriei. Cealaltă variantă propusă ar fi fost grădina englezească. Numărul votanților variază între puțin peste 2.000 de persoane, conform site-ului PMT, și peste 4.000, după cum afirmă primarul Nicolae Robu. Acesta a aruncat mănușa în direcție arhitecților peisagiști. „Deși sondajul a fost publicat pe pagina primăriei și se adresa atât timișorenilor simpli, cât și specialiștilor, peisagiștii nu au trimis nici măcar o sugestie. Cum ați văzut și cu alt ocazii, ei sunt foarte vocali doar în momentul în care pornim proiectele, nu și în faza de pregătire a acestora”, a spus liberalul.
Andrei Condoroș, președintele Filialei Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASoP), salută iniţiativa de a investi în reabilitarea unui parc de talia Parcului Scudier, dar crede că municipalitatea nu a procedat corect nici de această dată. „Nu am fost invitați să luăm parte la o discuţie faţă în faţă cu echipa de proiect şi reprezentanţii autorităţilor. În calitate de specialişti în arhitectura peisajului, nu dorim să girăm în nici un fel aceste două soluţii faţă de care avem serioase îndoieli”, susține Condoroș. „Consultarea publică în acest stadiu al proiectului este o acţiune iresponsabilă a primăriei. După umilele mele cunoştinţe, conform HG 28/2008, echipa de proiectare recomandă cea mai eficientă variantă din punct de vedere tehnic şi economic. Primăria nu a reuşit, prin acest demers, decât să pună presiune pe echipa de proiectare care se află acum în situaţia de a marșa pe soluţia «parc vienez», pentru a satisface opinia respondenţilor, circa 3% din populaţia oraşului. În aceste condiții, studiul de fezabilitate nu-şi găseşte relevanţa, iar gestul autorităţiilor este la limita legalităţii”, mai spune președintele ASoP.
Peisagiștii și arhitecții și-au exprimat deja intenția de a purta un dialog cu reprezentanții municipalității. „Propunem primăriei organizarea unei şedinţe urgente de evaluare a acestui proiect și crearea unei comisii interdisciplinare care să reformuleze tema de proiectare, dar şi organizarea unui concurs de arhitectură care să furnizeze soluţia optimă pentru acest sit de importanţă locală majoră”, a concluzionat Andrei Condoroş. Acesta a criticat, în vară, plantarea de palmieri în centrul Timișoarei.
Aproape sigur în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta candidatul extremist Călin Georgescu…
Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu…
UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA este beneficiar al unui proiect de sprijinire a studenţilor din anii terminali…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 25.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Fostul preşedinte al PNL Timiş, Alin Nica, şi fostul secretar general al organizaţiei, Dănuţ Groza,…
Cu toate că PNL are 37 de primari în judeţul Timiş, Nicolae Ciucă s-a situat…