Categories: Administratie

Peisagistii acuza primaria de iresponsabilitate in cazul Parcului Central

Reabilitarea Parcului Central, anunțată de Primăria Timișoara, e pe cale să stârnească un nou conflict între peisagiști și municipalitate. Consultarea publică de pe site-ul PMT a arătat că timișorenii preferă parcul vienez. Peisagiștii salută ideea de reabilitare, dar spun că sondajul virtual nu are nicio relevanță, în condițiile în care, oricum, au votat sub 3% din timișoreni. Primarul Nicolae Robu crede că peisagiștii sunt manipulați politic.

Parcul Central – fost Scudier – urmează să fie reabilitat anul viitor, sub forma unui parc vienez. Aceasta este dorința timișorenilor care au votat pe site-ul primăriei. Cealaltă variantă propusă ar fi fost grădina englezească. Numărul votanților variază între puțin peste 2.000 de persoane, conform site-ului PMT, și peste 4.000, după cum afirmă primarul Nicolae Robu. Acesta a aruncat mănușa în direcție arhitecților peisagiști. „Deși sondajul a fost publicat pe pagina primăriei și se adresa atât timișorenilor simpli, cât și specialiștilor, peisagiștii nu au trimis nici măcar o sugestie. Cum ați văzut și cu alt ocazii, ei sunt foarte vocali doar în momentul în care pornim proiectele, nu și în faza de pregătire a acestora”, a spus liberalul.

Andrei Condoroș, președintele Filialei Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASoP), salută iniţiativa de a investi în reabilitarea unui parc de talia Parcului Scudier, dar crede că municipalitatea nu a procedat corect nici de această dată. „Nu am fost invitați să luăm parte la o discuţie faţă în faţă cu echipa de proiect şi reprezentanţii autorităţilor. În calitate de specialişti în arhitectura peisajului, nu dorim să girăm în nici un fel aceste două soluţii faţă de care avem serioase îndoieli”, susține Condoroș. „Consultarea publică în acest stadiu al proiectului este o acţiune iresponsabilă a primăriei. După umilele mele cunoştinţe, conform HG 28/2008, echipa de proiectare recomandă cea mai eficientă variantă din punct de vedere tehnic şi economic. Primăria nu a reuşit, prin acest demers, decât să pună presiune pe echipa de proiectare care se află acum în situaţia de a marșa pe soluţia «parc vienez», pentru a satisface opinia respondenţilor, circa 3% din populaţia oraşului. În aceste condiții, studiul de fezabilitate nu-şi găseşte relevanţa, iar gestul autorităţiilor este la limita legalităţii”, mai spune președintele ASoP.

Peisagiștii și arhitecții și-au exprimat deja intenția de a purta un dialog cu reprezentanții municipalității. „Propunem primăriei organizarea unei şedinţe urgente de evaluare a acestui proiect și crearea unei comisii interdisciplinare care să reformuleze tema de proiectare, dar şi organizarea unui concurs de arhitectură care să furnizeze soluţia optimă pentru acest sit de importanţă locală majoră”, a concluzionat Andrei Condoroş. Acesta a criticat, în vară, plantarea de palmieri în centrul Timișoarei.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

6 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

9 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

9 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

9 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

9 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

10 ore ago