Categories: SocialUltima ora

Vrem spitale, nu catedrale! Zi de actiune laica

Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstirești pentru întreținerea școlilor și spitalelor, dar guvernanții actuali ignoră criza pentru a îmbogăți Biserica: în ultima lună, au alocat nu mai puțin de 30 de milioane de lei către BOR. Patriarhul Daniel le cere primarilor și președinților de consilii județene să sprijine cu milioane de euro construirea faraonicei Catedrale a Mântuirii Neamului. Dacă vă deranjează toate astea, duminică o puteți spune public.

Asociația Secular-Umanistă din România pune la cale duminică, 29 decembrie, o așa-numită zi de acțiune laică. În urma cu exact 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României seculariza averile mânăstirești, punând astfel bazele statului român modern. „Astăzi, prioritățile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de guvern 10 milioane de lei, în plus față de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanță de urgență, și Complexul hotelier «Bradul» din Covasna (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2,3 hectare de teren”, explică reprezentanții ASUR.

Dacă nu sunteți mulțumiți de toate acestea, duminică, 29 decembrie, le puteți transmite autorităților un mesaj clar. „Fotografiază-te în fața unei instituții publice (parlament, consiliu județean, primărie etc.) împreună cu un panou pe care ai scris un mesaj pro-laicitate și postează poza pe wall-ul tau și aici, în pagina evenimentului. Poți tipări și afișa mesajul la intrarea în blocul în care locuiești sau, dacă pleci cu mașina, îl poți fixa pe lunetă, într-un loc vizibil”, mai spun cei de la ASUR. Mesajul acestora e clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor!

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă

Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor…

O oră ago

Gabriela Szabo va fi ambasadoarea ediției din acest an a Liberty Marathon Timișoara

Atleta Gabriela Szabo, timp de zece ani cea mai bună atlteă a României, va fi…

2 ore ago

Noul subprefect de Timiș, Raul Ambruș, a depus jurământul/Foto

La doar câteva ore după ce a fost numit oficial în funcția de subprefect, Raul…

2 ore ago

Un „ŞI” care ar trebui să le dea multora bătăi de cap. Războiul lui Dominic Fritz cu baştanii

„Pot să te cumpăr şi pe tine!”, i-a strigat baştanul Puiu Stancu viceprimarului Ruben Laţcău,…

3 ore ago

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de…

3 ore ago

Cosmin Şandru: Timișenii și timișorenii nu trebuie să voteze un partid sau altul pentru a beneficia de fonduri guvernamentale

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că, situându-se în primii trei contribuabili ai țării,…

3 ore ago