Categories: Social

1 ianuarie, ziua Sfantului Vasile cel Mare

Celebrat pe 1 ianuarie, dar și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Aproape 590.000 de români își au onomastica în prima zi a noului an.

Sfântul Vasile s-a născut în 330, în Capadocia, într-o familie cu nouă copii, din care cinci au devenit, ulterior, sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, iar în 356 a devenit profesor de retorică. A renunțat însă la această carieră și a intrat în monahism. Regulile monahale scrise de Sf. Vasile au rămas, în Biserica Răsăriteană, temelia organizării vieții mănăstirești. Aflată sub patronajul acestui adevărat stâlp al ortodoxiei, luna ianuarie este perioada în care, în biserici și mănăstiri, sunt citite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați.

Sfântul Vasile cel Mare a fost dintâi ierarh care a întemeiat azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși și în fiecare duminică, după slujbă, făcea câte o minune. El a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379, însă nu înainte de a face o ultimă minune. Doctorul care îl îngrijea era un păgân care refuza să se boteze. În ajun de Anul Nou, el i-a spus sfântului că, până la apusul soarelui, trebuie să se pregătească de călătoria fără întoarcere. Sfântul Vasile l-a pus să jure că va accepta să se boteze, dacă el va trăi până a doua zi. În zori, doctorul a revenit, găsindu-l pe Vasile îngenuncheat la icoană. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este oficiată în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbătă din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și la 1 ianuarie.

Aproape 590.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica miercuri, 1 ianuarie. Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din cei 587.327 de români sărbătoriţi de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei. Cele mai multe românce, peste 83.000, se numesc Vasilica, alte 1.800 – Vasilca, peste 900 – Sica, iar 528 – Vasila. Dintre bărbaţi, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000 – Vasilică, iar alţi – Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago