Categories: Sănătate

Atentie, e sezonul varicelei!

Peste 700 de timișeni s-au îmbolnăvit, anul trecut, de varicelă. Cei mai mulți au fost copii, dar, în ultimii ani, tot mai mulți adulți au făcut această boală, și încă la vârste destul de înaintate.

Odată cu întoarcerea copiilor la școală sau la grădiniță, riscul răspândirii bolilor contagioase creşte. Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra pericolului acestora, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri. Una dintre cele mai periculoase afecţiuni este varicela, afecțiune cauzată de un virus herpetic, care acţionează în general atunci când imunitatea organismului este scăzută. Boala este mai frecventă iarna şi la începutul primăverii, iar cei mai predispuși la îmbolnăviri sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. „În momentul în care medicul din colectivitate confirmă că este vorba despre varicelă, copilul va fi izolat la domiciliu. Având în vedere că boala se transmite pe cale aeriană, automat, în colectivitatea respectivă, cea mai bună metodă de prevenție este de a reîmprospăta mereu aerul în incinta sălii de clasă”, spune Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

În ultimii ani s-a înregistrat însă și o creștere a numărului de cazuri de varicelă la adulți. „La vârste înaintate, formele sunt mai severe și apar complicații de cele mai multe ori. Cele mai frecvente complicații sunt suprainfecțiile leziunilor respective, cele mai grave sunt encefalita și pneumonia variceloasă”, explică dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Medicii de familie spun că, în ultimii trei-patru ani, au avut tot mai mulți pacienți adulți bolnavi de varicelă. „Recordul, pe lista mea, este o femeie de 54 de ani și un bărbat de 61 de ani. Acesta a făcut complicații destul de urâte”, ne-a spus unul dintre doctorii cu care am discutat. La finele anului trecut, la Direcția de Sănătate Publică Timiș fuseseră raportate 710 cazuri de varicelă. În 2012, numărul acestora este de 520.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

7 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

12 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

13 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

15 ore ago