Categories: Administratie

Dogariu trebuie sa-l verifice pe Robu de purtator de cuvant

Asociația Pro Democrația nu se lasă și îi cere prefectului de Timiș să verifice existența, la Primăria Timișoara, a funcţiei de purtător de cuvânt. Primarul Nicolae Robu susține, pe de altă parte, că nu are nevoie de așa ceva, pentru că poate comunica singur cu presa.

La întoarcerea din concediu, prefectul Eugen Dogariu va trebui să verifice dacă Primăria Timișoara are sau nu purtător de cuvânt cu acte în regulă. I-o cere în mod oficial Asociația Pro Democrația, care a solicitat și municipalității explicații în acest caz. Răspunsul a venit prompt de la Nicolae Robu: „Nu fac decât ce mă obligă legea. Știți cum se întâmplă de obicei cu instituția purtătorului de cuvânt: atunci când sunt lucruri mai delicate, vine purtătorul de cuvânt să vorbească despre ele, pentru a-l proteja pe cel care se află în vârful instituției. Eu nu sunt un om care să se dea în lături de la a prelua inclusiv bulinele negre. Îmi asum ce fac și, când e de comunicat ceva, comunic”. Articolul 16 al Legii privind liberul acces la informațiile de interes public îl contrazice însă pe edil: „autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt”.

În solicitarea adresată prefectului de Timiș, Pro Democrația explică și de ce este un primar nu poate fi și purtător de cuvânt. Conform Legii 161/2003, „funcţia de primar (…) este incompatibilă cu (…) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”. Robu declara, în urmă cu un an, că face economii, astfel că el cumulează și funcţia de purtător de cuvânt.

„Activitatea de comunicare specifică purtătorului de cuvânt este consumatoare de timp, iar îndeplinirea acesteia în paralel cu activitatea managerială de conducere a instituţiei poate avea impact negativ asupra calităţii amândurora. În plus, conducătorul instituţiei nu poate fi întotdeauna la dispoziţia jurnaliştilor, datorită programului său de activităţi; spre deosebire de acesta, purtătorul de cuvânt este disponibil 24 de ore din 24 (…) Conducătorul instituţiei nu posedă acele tehnici de comunicare care îl pot face un bun comunicator, iar greşelile la care este expus în calitate de purtător de cuvânt neprofesionist se pot răsfrânge în mod nedrept şi indezirabil atât asupra activităţii sale manageriale, cât şi a instituţiei în ansamblul său”, mai notează, în solicitarea sa, Marius Matichescu, președintele Pro Democrația – Club Timișoara.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago