Categories: Social

Moastele Sfintei Filofteia, aduse la Timisoara

La finele lunii ianuarie, credincioșii din vestul României se vor putea ruga la racla cu moaștele Sfintei Filofteia, care vor fi aduse la Timișoara de la Curtea de Argeș. Acestea vor rămâne la Catedrala Mitropolitană timp de aproape două zile.

„La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul praznicului Sfinților Trei Ierarhi – hramul Catedralei mitropolitane – vor fi aduse spre cinstire și închinare moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Paraclisul arhiepiscopal din Curtea de Argeș, care vor fi însoțite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului”, se precizează într-un comunicat al Mitropoliei Banatului. Credincioșii se vor putea închina la sfintele moaște începând din seara zilei de 29 ianuarie, în ziua praznicului Sfinților Trei Ierarhi, dar și în dimineața zilei de 31 ianuarie.

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Tarnovo, fiind crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, care a murit când Filofteia era încă mică. Tatăl ei s-a însurat din nou, dar mama vitregă nu a iubit-o pe fată, pe care o bătea și o certa mereu. Cu toate acestea, copila a continuat să facă fapte bune și să dea săracilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea s-o ducă tatălui ei. Într-una din zile, mânios, bărbatul a vrut să-și bată fiica, dar, din cauza furiei, a aruncat în ea cu toporul și a rănit-o la un picior. Filofteia, care avea numai 12 ani, a murit pe loc.

Moaștele muceniței au rămas la Tarnovo și au fost aduse în Țara Românească după anul 1393, când țaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de către turci. Se pare că de aici au fost duse la Vidin, probabil până în anul 1396, când, pentru a nu fi profanate, au fost dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân, care le-a așezat în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Racla a rămas acolo până în 1893, când, din cauza stării de degradare a bisericii, au fost mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul primului război mondial, moaștele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București, apoi au revenit la Curtea de Argeș, unde sunt găzduite și în prezent în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago