Categories: Invatamant

Petroman e depasit de problema legata de neplata navetei catre profesori

Profesorii navetiști de la școala din Liebling vor executa silit unitatea de învățământ după ce nu și-au primit banii timp de doi ani. Inspectorul școlar general Cornel Petroman susține că legea e confuză, nu prevede obligativitatea plăţii navetei și spune că nu știe ce e de făcut într-un astfel de caz.

Deși școala din Liebling e la un pas de a fi executată silit de dascăli, inspectorul şcolar general Cornel Petroman spune că încă se mai poate insista la primărie pentru a deconta transportul. „Problema se datorează mai mult neclarităţii legislaţiei noastre. Se poate să insistăm pe lângă primărie să plătească naveta din bugetul primăriei, pentru că legea spune limpede că primăria poate deconta naveta. Or, o astfel de exprimare în lege aduce după sine neînţelegeri şi ambiguităţi. Eu spun ce prevede legea. Primăria poate deconta naveta personalului didactic”, a declarat Petroman.

Probleme asemănătoare sunt şi la Sânnicolau Mare, dar aici profesorii sunt ceva mai răbdători. „Sigur că şcoala poate fi executată silit, sunt proceduri juridiciare prevăzute de lege. Noi insistăm, avem mereu discuţii cu autorităţile locale, că nu este singurul loc, mai este zona Sânnicolau, aproape toată, care nu plăteşte naveta, pentru că legea nu prevede expres obligativitatea plăţii navetei. Nu ştiu ce trebuie făcut, mă depăşeşte situaţia. Există pentru asta avocaţi, personal specializat în ştiinţe juridice, ei trebuie să decidă ce se poate întâmpla acolo”, mai spune inspectorul școlar general.

În conformitate cu Instrucțiunea nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice, „personalului didactic din unitățile de învățământ de stat, care nu dispune de locuință și căruia nu i se poate oferi o locuință corespunzătoare n localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport in comun (…) Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autoritățile administrației publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învățământ la care își desfășoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităților administrației publice locale”. Conform legii, consiliul de administrație al unității de învățământ propune lunar spre aprobare consiliului local drepturile bănești aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

2 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

2 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

2 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

3 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

3 ore ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

4 ore ago