Categories: Invatamant

Politehnica are institut de cercetare de peste 17 milioane de euro

Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, al Universității Politehnica, a fost finalizat după cinci ani. Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale UPT, finanțat din fonduri europene cu nu mai puțin de 17,5 milioane de euro.

Directorul de proiect este chiar fostul rector al UPT, actualul primar Nicolae Robu, care n-a pierdut ocazia de a explica modul în care a reușit să câștige finanțarea. „Înainte de a se da drumul la aplicații pentru finanţarea unor proiecte de tipul acesta, în România a funcţionat programul Impact, care avea rolul de pregătire a dosarelor respective. La acel moment, din UPT au fost generate şapte proiecte. Am înţeles însă că nu vor fi şanse de finanţare pentru proiecte mărunte, astfel că, din postura de rector, i-am convins pe iniţiatorii celor şapte proiecte să agreeze asocierea”, a declarat Robu.

Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile este, de fapt, o clădire nou-nouță cu o suprafață de de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. De altfel, cea mai mare parte a fondurilor a fost cheltuită pe echipamente. Un laborator electronic unic în România a costat un milion de euro, în timp ce alte 12 aparate au avut o valoare de peste 100.000 de euro. „Prin dotarea care o are acest institut, prin calitatea oamenilor noştri, vom putea demonstra în continuare că Politehnica este o forţă principală în cercetare şi poate să-şi aducă un aport la tot ceea ce înseamnă dezvoltare şi cunoaştere în domeniu. Avem un număr mare de proiecte câștigate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Aceasta este o condiţie esenţială a funcţionării ICER: să câştigăm proiecte care ulterior să fie dezvoltate”, a spus rectorul Universităţii Politehnica, Viorel Şerban. În următorii ani, specialiștii ICER vor lucra, printre altele, în domenii precum obținerea biogazului, nanotehnologii utilizate în conversia energiei regenerabile sau aerodinamică.

Share
Published by
Andreea Rotar-Popovici

Recent Posts

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

9 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

17 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

13 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago