Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, al Universității Politehnica, a fost finalizat după cinci ani. Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale UPT, finanțat din fonduri europene cu nu mai puțin de 17,5 milioane de euro.
Directorul de proiect este chiar fostul rector al UPT, actualul primar Nicolae Robu, care n-a pierdut ocazia de a explica modul în care a reușit să câștige finanțarea. „Înainte de a se da drumul la aplicații pentru finanţarea unor proiecte de tipul acesta, în România a funcţionat programul Impact, care avea rolul de pregătire a dosarelor respective. La acel moment, din UPT au fost generate şapte proiecte. Am înţeles însă că nu vor fi şanse de finanţare pentru proiecte mărunte, astfel că, din postura de rector, i-am convins pe iniţiatorii celor şapte proiecte să agreeze asocierea”, a declarat Robu.
Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile este, de fapt, o clădire nou-nouță cu o suprafață de de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. De altfel, cea mai mare parte a fondurilor a fost cheltuită pe echipamente. Un laborator electronic unic în România a costat un milion de euro, în timp ce alte 12 aparate au avut o valoare de peste 100.000 de euro. „Prin dotarea care o are acest institut, prin calitatea oamenilor noştri, vom putea demonstra în continuare că Politehnica este o forţă principală în cercetare şi poate să-şi aducă un aport la tot ceea ce înseamnă dezvoltare şi cunoaştere în domeniu. Avem un număr mare de proiecte câștigate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Aceasta este o condiţie esenţială a funcţionării ICER: să câştigăm proiecte care ulterior să fie dezvoltate”, a spus rectorul Universităţii Politehnica, Viorel Şerban. În următorii ani, specialiștii ICER vor lucra, printre altele, în domenii precum obținerea biogazului, nanotehnologii utilizate în conversia energiei regenerabile sau aerodinamică.
Comentarii prin facebook