Senatorul liberal de Timiș Petre Ehegartner cântă prohodul USL. Culmea, el era una dintre cele mai radicale voci care cereau liste comune pentru USL la europarlamentare. Liberalul este convins acum că nu mai există cale de întoarcere. Întreaga vină o aruncă în spatele PSD și a noii uniuni create de social-democrați. Ehegartner le dă și o sugestie celor de la PSD, UNPR și PC. Ar fi trebuit să se numească USI – Uniunea Social Imorală.
Constituirea USD este o piedică în calea USL? Este ceva peste care PNL nu poate trece?
Cred că USD a fost o provocare făcută de PSD, eu văd USD ca pe o insultă la adresa partenerilor. Eu am susținut mereu ideea de a merge pe liste comune și la europarlamentare. Să mergem împreună până la atingerea obiectivului final. Ultimul pas era nominalizarea și susținerea de către USL a unui unic candidat din partea PNL. Apoi puteam să ne despărțim ca niște adversari și nu ca dușmani. Dovedim că nu putem duce la capăt un proiect și trebuie mereu să schimbăm roata în timpul mersului. Trebuie să fim raționali, românii au votat USL în proporție de 57%.
Credeți că PSD nu îl va mai susține pe Crin Antonescu la prezidențiale?
Eu cred că acest lucru era evident încă de acum un an. Când ai o majoritate USL în parlament, dar faci eforturi de racolare și încurajezi o meteahnă politică atât de prost văzută de populație ce scop să ai? Un alt mare obiectiv al acestei majorități era să recâștigăm încrederea populației în clasa politică. Puteam să facem acest lucru.
Ați fost mereu pentru proiectul USL. În cazul ruperii uniunii, ce variantă vedeți?
Fiecare pe liste separate. Există însă o chestiune care nu este deloc fair-play din partea PSD. Să te ascunzi în spatele unor combinații meschine cred că este un semi-plagiat. USD – USL. Cred că USD sună ca o combinație USI – Uniunea Social Imorală.
Credeți într-o viitoare alianță PNL – PDL?
Geometria politică este variabilă (râde). În politică niciodată nu trebuie să spui niciodată. Cu ani în urmă, cine credea într-o alianță PSD-PNL? Orice este posibil.
Ați reproșat mai multe lucruri PSD pentru viitoare ruptură din USL. Ce le puteți reproșa colegilor liberali?
Trebuie găsite cauzele în această ruptură. La nivel de intenție nu văd nicio vină a liberalilor. Din tot ce s-a stabilit inițial, liberalii au respectat tot. Crin Antonescu a dovedit chestia asta înainte de constituirea USL. Că poate să fie un partener loial și de ajutor prin sprijinul acordat lui Mircea Geoană în 2009. L-a susținut în al doilea tur mai puternic deât s-a susținut el singur. Antonescu s-a comportat ca un partener onest și loial. Măsura în care s-au acceptat anumitre compromisuri a fost întotdeauna mai mare din partea celor ce guvernau, dar, una peste alta, PNL s-a achitat ce și-a propus și de ce avea nevoie PSD. Provocările au venit mereu de cealaltă parte. Noi nu am pus niciodată la îndoială că nu îl susținem pe Ponta.
Au fost totuși mai multe declarații ale lui Crin Antonescu în care era atacat fie Ponta, fie PSD…
Hmm… Sunt de acord că anumite reacții ies din tiparul pe care Antonescu ar fi dorit să-l impună în dezbatere publică la nivelul cel mai înalt. Atâta timp cât în subsidiar sunt atacuri foarte discrete ce duc la acumulare de situații și de fapte, la un moment dat nu îți rămâne decât să reacționezi. Dacă îți dai mereu picioare pe sub masă e o chestie ce te pune în situația să reacționezi. Eu spun, ca în sintagma biblică, să ridice piatra cel care este neprihănit. Cine a ridicat primul piatra? Reacțiile lui Antonescu nu au fost generatoare de conflicte. Au fost post factum la unele atacuri premeidtate. Mediatic e adevărat ce ziceți, vorbele sunt unul dintre cele trei lucruri irevocabile, în realitate lucrurile sunt mult diferite.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…