Categories: Sfatul medicului

Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii si alaptarii

Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii sau alăptării este posibil, dar necesită unele mici precauții. Atât pacienta însărcinată, cât și cea care alăptează sunt considerate sănătoase din punct de vedere clinic, deci tratamentul stomatologic este indicat. În ambele cazuri însă, este necesară o atenție sporită din partea medicului dentist și o bună colaborare cu medicul ginecolog în cazul femeilor însărcinate.

Schimbările fiziologice produse pe parcursul sarcinii la nivelul sistemului cardiovascular și endocrin influențează starea generală de sănătate a gravidei: volumul sangvin se mărește cu aproximativ 50%, tensiunea arterială diastolică de asemenea. Pot surveni tahicardii și murmur cardiac fiziologic, anemii. Odată cu avansarea sarcinii poate apărea un sindrom hipotensiv la schimbări bruște de poziție. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare atunci când este necesar un tratament stomatologic.

Există două tipuri de tratament stomatologic în timpul sarcinii și alăptării:
1. Tratamentul profilactic: acesta nu are contraindicații, fiind recomandat pentru a nu se ajunge la probleme severe. În principal, el constă în igienizarea profesională periodică, însoțită de un consult, având ca scop obținerea unei stari de igienă orală optimă prin reducerea inflamațiilor gingivale rezultate în urma tulburărilor endocrine.
2. Tratamentul de necesitate, de urgență: se pot realiza majoritatea manoperelor stomatologice simple, cu anumite precauții. În cazul femeilor însărcinate, perioada optimă de realizare a tratamentelor stomatologice este trimestrul al doilea de sarcină. De asemenea, se recomandă anestezice de tipul lidocainei. În cazul femeilor care alaptează se recomandă oprirea lactației până la minimum 4 ore după administrarea anestezicului, și chiar și în cazul acesta, primul lapte se mulge și nu se dă copilului. După unii autori, dupa 24 ore de la anestezie se poate alăpta în siguranță.

Prevenția în sarcină

Antibioticele se vor evita pe cât posibil în sarcină, iar în perioada alăptării se vor administra cu precauție pentru că riscul farmacologic, chiar dacă este mic, există.
Radiografiile, de asemenea, se vor evita în timpul sarcinii. Doar în perioada de alăptare se pot face radiografii, acestea neafectând laptele în niciun fel.
Un alt aspect de luat în considerare este acela că evoluția cariilor se poate accentua în timpul sarcinii, însă nu din cauza credinței populare că se „pierde calciu” în sarcină. Cariile sunt cauzate mai ales de schimbarea dietei care este predominant cariogenă. La fel, în perioada alăptării, din cauza schimbării priorităților, de cele mai multe ori, dantura este neglijată.
Așadar, dragi mămici sau viitoare mămici, încercați să vă faceți timp pentru a vă îngriji corpul, zâmbetul și sufletul!

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Share
Published by
Andreea Milos, medic dentist

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

5 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

9 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

12 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

12 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

14 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

14 ore ago