Categories: Invatamant

Acuze taraniste: Robu schimba Carta Universitara, pentru a dirija linistit Senatul UPT

Primarul Nicolae Robu îşi doreşte și mai multă putere, de această dată pe plan academic. El a propus Senatului Politehnicii schimbarea Cartei UPT. Propunerea nu pare lipsită de interese personale, în condițiile în care Robu este autosuspendat din funcția de președinte al senatului, dar tot el este cel care conduce acest for.

Cea mai importantă modificare propusă de Nicolae Robu este scoaterea funcţiei de preşedinte al Senatului UPT din categoria funcţiilor de conducere. Măsura vine probabil şi pentru ca Robu, autosuspendat din această funcție încă din vara lui 2012, să poată conduce în continuare şedinţele şi semna acte oficiale fără bătăi de cap. Autosuspendarea a intervenit după ce Robu a ajuns primar, dar a fost găsit un artificiu pentru ca tot el să conducă, de fapt, senatul UPT. „În perioada alocată pentru clarificarea legislativă a situaţiei, convocarea Senatului, moderarea lucrărilor sale, semnarea documentelor (…) sa vor fi în sarcina Preşedintelui Comisiei de Strategie a Senatului”, se precizează într-un act oficial. Președintele acestei comisii este Nicolae Robu!

Conform articolului 163 al Cartei UPT, în cel mult trei luni de la vacantarea unei funcţii de conducere, trebuie organizat concurs sau alegeri, după caz. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. Dacă această funcţie este exclusă din categoria funcţiilor de conducere, teoretic, alegerile nu sunt obligatorii. Atât articolul 141, cât şi articolul 161 din cartă prevăd că funcţia de preşedinte este funcţie de conducere. „Principala modificare pe care o urmăreşte Robu este schimbarea articolelor prin care funcţia de preşedinte al senatului este considerată funcţie de conducere. El speră să nu mai poată fi luat la întrebări și să scape de incompatibilitate”, susține președintele interimar al PNŢCD Timişoara, Ciprian Mihok, care a făcut publice informațiile legate de schimbarea Cartei UPT.

Puţini senatori din Universitatea Politehnica au curajul să se opună lui Nicolae Robu. Şi mai puţini au curajul să vorbească deschis despre acest lucru. Este şi principalul motiv pentru care la UPT nu s-au organizat încă alegeri pentru funcţia de preşedinte de senat. „Nicolae Robu a impus funcţia de preşedinte de senat ca funcţie de conducere în UPT. În 2011 îl ajuta, pentru că nu ştia că va ajunge primar şi voia controlul absolut asupra Politehnicii. Acum, când vede că este în culpă, caută să muşamalizeze şi să se disculpe. Vrea să dirijeze în continuare şedinţele şi să semneze hotărârile de senat. În mod normal, demult ar fi trebuit să aibă loc alegeri pentru preşedinte de senat. Vrea să schimbe mai multe articole, susţinând că este vorba de erori materiale”, susţine prof. univ. dr. Ilare Bordeaşu, senator al UPT, dar şi vicepreşedinte naţional în Sindicatul “Alma Mater” din învăţământul universitar.

Şedinţa de senat în care vor fi luate în discuție modificările propuse de Nicolae Robu este programată pe 17 aprilie, chiar înainte de Paști. Pe lângă articolul care vizează scoaterea funcţiei de preşedinte de senat din categoria funcţiilor de conducere, se intervine şi la funcţiile de coordonare și reglementarea activităţilor unor structuri şi substructuri. Dosarul cu iniţiativa de modificare a cartei universitate a fost primit de toţi senatorii UPT prezenți la ultima şedinţă de senat, organizată pe 13 martie.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

29 de minute ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

2 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

3 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

9 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

16 ore ago