Calatorie in Evul Mediu, la Bisericile Fortificate din Transilvania / FOTO

România este locul unde poţi întâlni cel mai neaşteptate bucurii. Fără să dăm o prea mare importanţă, trăim într-una din cele mai frumoase ţări ale Europei, din punct de vedere al peisajelor, al istoriei, al arhitecturii, al tradiţiilor. Şi fără îndoială, una dintre cele mai atractive zone este Transilvania.

Agenţia de turism Ultramarin a lansat, la începutul acestui an, programul „Iubeşte România Ta!”, un proiect de (re)descoperire a ţării noastre prin intermediul a 50 de UltraWeekenduri în cele mai deosebite zone ale României. În plină primăvară splendidă, vă invităm aşadar la o călătorie de poveste prin Transilvania, unde vom descoperi bisericile fortificate pe traseul Timişoara – Sibiu – Braşov – Sinaia – Bran – Râşnov – Braşov – Sighişoara – Timişoara.

Bisericile fortificate sunt un fenomen unic şi foarte interesant. Ele pot fi găsite doar în câteva locuri din Europa, iar în Transilvania existau mai mult de 300 de biserici fortificate. Unele dintre ele au dispărut, altele sunt pe cale de dispariţie, însă mare parte dintre ele s-au păstrat, unele chiar în sate abandonate. Şapte dintre bisericile fortificate au fost declarate monumente de patrimoniu şi sunt incluse pe lista UNESCO.

Cetatea Biertan a fost, timp de 300 de ani, sediul Episcopiei Evanghelice, centrul religios al saşilor din Transilvania. Din 1993 este considerată cea mai valoroasă din toate cele şapte obiective săseşti din lista UNESCO. Uşa sacristiei se bucură de faimă internaţională, datorită sistemului original de închidere care funcţionează şi astăzi, fiind premiată la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris. Cetatea Câlnic se află la aproximativ 40 kilometri de Sibiu şi este unul dintre cele mai importante şi mai frumoase obiective de acest gen din România, datorită arhitecturii sale, vechimii, dar şi a conservării foarte bune.

O altă biserică de cult medieval foarte bine conservată şi inclusă pe lista UNESCO este Cetatea Prejmer, construită în secolul al XIII-lea şi aflată într-o zonă deosebit de frumoasă, în judeţul Braşov. Cetatea Valea Viilor este atestată din 1263, iar principala atracţie din sat este Biserica Evanghelică a Sfintei Fecioara Maria, cu o arhitectură ovală, extrem de frumoasă. Cetatea Viscri este una dintre cele mai impozante cetăţi săseşti ce adăposteşte între zidurile sale o frumoasă şi rară biserică din secolul al XIII-lea. Zona este de asemenea deosebită, fiind înconjurată de peisaje splendide în orice anotimp. Biserica Darjiu şi biserica Saschiz sunt celelalte două monumente de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO pentru frumuseţea şi valoarea lor istorică şi arhitecturală. Despre toate aceastea, dar şi despre întreaga zonă a Transilvaniei, călătorul îţi poate face însă o idee corectă doar păşind pe aceste locuri şi simţind vibraţia istoriei printre zidurile acestor biserici deosebite.

Excursia propusă de Agenţia de turism Ultramarin, o adevărată „călătorie în Evul Mediu” spre bisericile fortificate, durează patru zile, începând din 4 aprilie, timp în care vă veţi întoarce într-un timp al cavalerilor, al poveştilor nespuse uneori, al vieţii unor oameni curajoşi care au trăit odată pe tărâmurile Transilvaniei.

Invalid Displayed Gallery

Recent Posts

Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş jubilează: Progresimul s-a prăbuşit în România. Ultimele redute, Bucureşti şi Timişoara

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…

7 ore ago

Compania de Drumuri poate semna contractul de execuție a Centurii Vest Timișoara cu turcii de la Nurol

Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…

7 ore ago

Diferență de viziune. Unele primării din țară au redus taxele și impozitele locale

Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…

7 ore ago

Gata cu vacanţa de Sărbători! Elevii se întorc în bănci de miercuri

Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…

8 ore ago

Leapșa din PSD

Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…

9 ore ago

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…

12 ore ago