Calatorie in Evul Mediu, la Bisericile Fortificate din Transilvania / FOTO

România este locul unde poţi întâlni cel mai neaşteptate bucurii. Fără să dăm o prea mare importanţă, trăim într-una din cele mai frumoase ţări ale Europei, din punct de vedere al peisajelor, al istoriei, al arhitecturii, al tradiţiilor. Şi fără îndoială, una dintre cele mai atractive zone este Transilvania.

Agenţia de turism Ultramarin a lansat, la începutul acestui an, programul „Iubeşte România Ta!”, un proiect de (re)descoperire a ţării noastre prin intermediul a 50 de UltraWeekenduri în cele mai deosebite zone ale României. În plină primăvară splendidă, vă invităm aşadar la o călătorie de poveste prin Transilvania, unde vom descoperi bisericile fortificate pe traseul Timişoara – Sibiu – Braşov – Sinaia – Bran – Râşnov – Braşov – Sighişoara – Timişoara.

Bisericile fortificate sunt un fenomen unic şi foarte interesant. Ele pot fi găsite doar în câteva locuri din Europa, iar în Transilvania existau mai mult de 300 de biserici fortificate. Unele dintre ele au dispărut, altele sunt pe cale de dispariţie, însă mare parte dintre ele s-au păstrat, unele chiar în sate abandonate. Şapte dintre bisericile fortificate au fost declarate monumente de patrimoniu şi sunt incluse pe lista UNESCO.

Cetatea Biertan a fost, timp de 300 de ani, sediul Episcopiei Evanghelice, centrul religios al saşilor din Transilvania. Din 1993 este considerată cea mai valoroasă din toate cele şapte obiective săseşti din lista UNESCO. Uşa sacristiei se bucură de faimă internaţională, datorită sistemului original de închidere care funcţionează şi astăzi, fiind premiată la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris. Cetatea Câlnic se află la aproximativ 40 kilometri de Sibiu şi este unul dintre cele mai importante şi mai frumoase obiective de acest gen din România, datorită arhitecturii sale, vechimii, dar şi a conservării foarte bune.

O altă biserică de cult medieval foarte bine conservată şi inclusă pe lista UNESCO este Cetatea Prejmer, construită în secolul al XIII-lea şi aflată într-o zonă deosebit de frumoasă, în judeţul Braşov. Cetatea Valea Viilor este atestată din 1263, iar principala atracţie din sat este Biserica Evanghelică a Sfintei Fecioara Maria, cu o arhitectură ovală, extrem de frumoasă. Cetatea Viscri este una dintre cele mai impozante cetăţi săseşti ce adăposteşte între zidurile sale o frumoasă şi rară biserică din secolul al XIII-lea. Zona este de asemenea deosebită, fiind înconjurată de peisaje splendide în orice anotimp. Biserica Darjiu şi biserica Saschiz sunt celelalte două monumente de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO pentru frumuseţea şi valoarea lor istorică şi arhitecturală. Despre toate aceastea, dar şi despre întreaga zonă a Transilvaniei, călătorul îţi poate face însă o idee corectă doar păşind pe aceste locuri şi simţind vibraţia istoriei printre zidurile acestor biserici deosebite.

Excursia propusă de Agenţia de turism Ultramarin, o adevărată „călătorie în Evul Mediu” spre bisericile fortificate, durează patru zile, începând din 4 aprilie, timp în care vă veţi întoarce într-un timp al cavalerilor, al poveştilor nespuse uneori, al vieţii unor oameni curajoşi care au trăit odată pe tărâmurile Transilvaniei.

Invalid Displayed Gallery

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago