Categories: Invatamant

Castigatoare de olimpiada judeteana, impiedicata de ISJ sa ajunga la faza nationala!

Inspectoratul Școlar Timiș își bate joc de copiii cu rezultate bune la învățătură. După ce le-a permis elevilor de la Liceul „Bartok Bela” să participe la olimpiada județeană de matematică, iar una dintre fete a luat locul întâi, ea a fost declarată în afara concursului! Totul, pentru că inspectorul de matematică ia decizii după bunul plac și le schimbă după cum are chef.

Liza Szabo are 14 ani și este elevă în clasa a VIII-a la Liceul „Bartok Bela”. La începutul lunii martie, ea a participat la olimpiada judeţeană de matematică. Fata s-a bucurat după ce a văzut, pe 8 martie, că a obţinut cea mai mare notă. O zi mai târziu, când s-au afişat rezultatele după contestaţii – stupoare. Liza Szabo a rămas pe primul loc, dar în dreptul numelui ei era scris „participare în afara concursului”. Fata nu a fost invitată la festivitatea de premiere și i s-a spus că nu poate merge la faza națională a competiţiei.

Eleva a cerut explicaţii la şcoală, dar nu a primit un răspuns. Abia pe 13 martie, când Lucian-Vasile Szabo, tatăl ei, a avut o discuţie cu inspectorul școlar general Cornel Petroman, a aflat de la Zeno Blajovan, inspector de matematică, că fetița a fost declarată în afara concursului, pentru că nu a participat la faza locală a olimpiadei. „Pe 21 februarie, elevii de la «Bartok» au participat la un alt concurs de matematică, programat cu câteva luni înainte. Unii dintre ei ar fi participat cu drag şi la olimpiadă, ba chiar s-au înscris la aceasta. Cu câteva zile înainte de aceste competiţii, inspectorul Zeno Blajovan a schimbat data pentru olimpiadă. În loc să se desfăşoare sâmbătă, 22 februarie, a organizat concursul vineri, 21 februarie. Evident, elevii de la Liceul Teoretic «Bartok Bela» nu puteau fi în două locuri. Dându-şi seama de haosul creat, inspectorul Blajovan i-a asigurat pe elevii cu rezultate bune că vor putea participa la faza judeţeană”, povesteşte Lucian Vasile Szabo.

Blajovan și-a recunoscut, la vremea respectivă, greșeala. El a trimis un e-mail profesorilor de la „Bartok Bela” în care spune că va echivala concursul la care au participat copiii cu faza locală a olimpiadei. „Am luat o decizie în privinţa elevilor de la Liceul «Bartok Bela», care nu pot participa la etapa locală la matematică deoarece se suprapune cu concursul «Zrinyi Ilona». (…) Datorită faptului că aceste concursuri se suprapun (…) voi recunoaște concursul «Zrinyi Ilona» ca și concurs echivalent cu etapa locală. Împreună cu catedra de matematică de la «Bartok Bela» vom stabili care elevi se vor califica la etapa județeană a olimpiadei (…) Cred că este corect sa facem asta, pentru că elevii participanți la concursul «Zrinyi Ilona» nu sunt vinovați că noi am schimbat data olimpiadei”, spunea, în februarie, inspectorul de matematică.

Inspectorul de matematică Zeno Blajovan nu a putut fi contactat pentru a comenta incidentul. Conducerea IŞJ Timiş se află într-o şedinţă cu responsabilii care au făcut parte din comisia olimpiadei de matematică. „La nivelul IŞJ Timiş s-a luat decizia ca elevii de la «Bela Bartok» să poată participa la olimpiada judeţeană, dar, în cazul calificării, să nu poată merge mai departe pentru că nu au participat la faza locală. Spre surprinderea noastră, una dintre elevele aflate în această situație a câştigat competiţia. Din păcate, ea nu va merge mai departe, în locul ei va pleca următorul clasat”, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct Aura Danielescu.

UPDATE: IŞJ Timiş a transmis un comunicat oficial de presă prin care încearcă să se spele pe mâini după eroarea comisă de inspectorul de matematică Zeno Blajovan. Concluzia este că Timișul nu va fi reprezentat la Olimpiada Națională de Matematică (clasa a VIII-a) de cel mai bun elev, Liza Szabo, ci de ocupantul locului II la faza județeană.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago