Consultaţii gratuite la dermatolog, psihologi şi nutriţionist până la sfârşitul lunii iunie. Totul, pentru timişorenii care suferă de psoriazis. Ei sunt încurajaţi astfel să meargă la doctor, în cadrul unei campanii derulate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Societatea Română de Dermatologie.
Psoriazisul este o afecţiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, care se manifestă pe piele sub forma unor pete roşiatice, proeminente, bine definite, acoperite de coji alb-sidefii, care are de multe ori cauze şi manifestări sistematice. Netratată, afecţiunea poate duce la afecţiuni cardiovasculare, oculare, articulare sau chiar diabet şi este asociată cu depresia, stresul, frustrarea. Dincolo de suferința fizică, această boală afectează relațiile pacientului cu familia, prietenii sau colegii. „Lucrurile sunt diferite de la caz la caz. De cele mai multe ori, în bolile autoimune, așa cum este și psoriazisul, nu vorbim de o boală, vorbim de pacienţi. Evoluţia fiecărui pacient e diferită. Eu am psoriazis de 27 de ani şi, în continuare, am o formă uşor moderată. Cunosc însă oameni care, în doi ani, au trecut într-o formă severă a bolii. Nu poţi să prezici cum o să evolueze. Eu am avut norocul să am familia tot timpul alături de mine. Am întâlnit însă pacienţi care au divorţat din cauza bolii sau care, fiind singuri, nu au putut sau au reuşit mai greu să aibă o relaţie, pentru că partenerul sau posibilul partener fugea. Am avut pacienţi care şi-au pierdut locul de muncă din cauza bolii”, spune Rozalina Lepădatu, preşedintele Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APPA).
Bolnavii de psoriazis sunt, de multe ori, stigmatizați de cei din jur, care nu înțeleg natura acestei maladii. Cazurile cele mai dramatice sunt cele ale copiilor. „Boala debutează de la vârste din ce în ce mai mici. Există copii care sunt afectaţi de psoriazis care nu pot merge la niciun bazin, la nicio piscină, din cauza faptului că sunt respinși. Ce e mai rău e că nu sunt respinși de copii, pe cât sunt respinși de părinți”, explică medicul dermatolog Mădălina Kirberg. Specialiștii spun că pentru tratarea afecţiunii este necesară o abordare complexă. Un simplu consult medical nu este de ajuns, iar pacientul trebuie să meargă şi la cabinetul unui psiholog, şi la un nutriţionist. Pentru a sprijini timișorenii care suferă de psoriazis, APPA și Societatea Română de Dermatologie au lansat o campanie care se va derula în perioada 1 aprilie – 30 iunie. Pacienții vor beneficia în cadrul acesteia un consult gratuit. Nu trebuie decât să sune la numărul de telefon 0720-977.816, de luni până joi, între orele 10 și 16, pentru a fi programați.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…