Articolul acesta este tot un articol despre dinți, dar este adresat viitoarelor mămici. Bineînțeles că este foarte important să ai grijă de dantura ta pe tot parcursul vieții și că problemele dentare au repercusiuni grave și asupra stării de sănătate generală, dar iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a lua decizia de a avea un copil, pentru a nu pune viața acestuia în pericol.
Tratamentele stomatologice se pot efectua și în timpul sarcinii, dar necesită anumite precauții. De aceea, atunci când te hotărăști să devii mămică, cel mai bine ar fi să îți faci un control și să te pui la punct cu toate aspectele sănătății tale. E bine să mănânci sănătos, să te odihnești, să ai grijă de corpul tău în general și, foarte important, nu neglija dantura.
Ca să fii sigură că ești sănătoasă și din punct de vedere al danturii, fă-ți un control de specialitate. Rezolvă-țți toate problemele care ar putea pune în pericol sănătatea ta și a viitorului copil, înainte de a rămâne însărcinată.
Principalele probleme dentare sunt:
1. cariile netratate. Evoluția cariilor se poate accentua în timpul sarcinii, în principal din cauza schimbării dietei care este predominant cariogenă. Cariile pot provoca dureri mari și disconfort psihic viitoarei mămici și se știe că starea emoțională este transmisă și fătului. Pe lângă aceasta, medicamentele calmante ale durerii trebuie evitate pe cât posibil, pentru că străbat bariera placentară și ultimul lucru pe care ți-l dorești este să-ți îndopi copilul cu medicamente.
2. infecțiile dentare. Sunt cel mai grav aspect, mai ales că de cele mai multe ori ele sunt silențioase, nu dor. De multe ori le descoperim în urma unei radiografii, pacientii neavând dureri. Problema este că ele au repercusiuni grave asupra stării generale de sănătate. Pe termen lung, infecțiile netratate pot afecta inima, vasele sanguine, plămânii și articulațiile. Bacteriile pot trece în sânge, în cazuri grave dând chiar septicemie. Există riscul ca infecțiile dentare să ducă la naștere prematură sau la greutate mică la naștere. De asemenea, în unele infecții necesită administrarea de antibiotice, iar acestea nu sunt recomandate în timpul sarcinii.
3. gingivita și boala parodontală. În timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale, aceste boli se accentuează. De aceea, ele trebuie ținute sub control încă dinainte de a rămâne însărcinată. Controalele regulate și igienizările profesionele scad mult riscul dezvoltării unei gingivite agresive în timpul sarcinii.
În concluzie: nu pune viața ta și a copilului tău în pericol când totul s-ar putea rezolva foarte ușor. Nu îți neglija sănătatea, doar pentru că „nu doare” acum. Gândește-te pe termen lung și dacă îți dorești un copil sănătos, o să vezi că nu e atât de greu să fii în primul rând tu sănătoasă! (sursa foto: http://gyniclinique.ro)
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…