Categories: Politicieni

Daniel Barbu: Mai putini bani pentru prezervative, mai multi bani pentru cultura

Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a ajuns la concluzia că a fost victima unui abuz al presei, care a relatat fără să aibă acest drept afirmațiile făcute de el într-un context privat. Barbu a fost nevoit să demisioneze, în decembrie 2013, după ce a spus că România nu e Africa de Sud, să aibă nevoie de un program HIV/SIDA atât de bine finanțat.

În decembrie 2013, aflat la o dezbatere organizată la Craiova, Daniel Barbu, la vremea respectivă ministru al Culturii, a șocat prin declarațiile sale, spunând că programul pentru prevenirea HIV/SIDA în România este prea dezvoltat, pentru că nu suntem în… Africa. „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii (…) După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre”, afirma Barbu. La câteva zile de la declanșarea scandalului, liberalul și-a dat demisia.

Acum, după ce lucrurile s-au așezat, iar liberalii nici măcar nu mai sunt la putere, Daniel Barbu consideră că n-a greșit cu nimic făcând afirmațiile respective. Ba mai mult, el spune că de vină este… presa. „A fost vorba despre o anumită parte a presei și, apoi, era vorba despre o conversație privată, care a fost înregistrată clandestin. E o problemă de etică jurnalistică (…) Cred că analiza mea a fost justă în sensul în care cultura e subfinanţată (…) eu socoteam că banii cheltuiți pe prezervative şi pe seringi goale ar putea fi mai puţini şi ar putea fi acordate culturii fonduri mai substanţiale”, a declarat, sâmbătă, la Timișoara, Barbu. Fostul ministru are aceeași opinie și astăzi. „Îmi menţin afirmaţia, ea a fost una privată, a fost un abuz al presei. Mie nu mi-a pus nimeni nicio întrebare…”, a conchis omul de cultură.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago