Categories: Social

Cadou pentru grafferii din Timisoara: primaria le da zidul garnizoanei / FOTO

Timișoara duce lipsă de locuri în care grafferii să poată desena liniștiți, fără teama de a fi amendați de polițiștii locali. Primăria vrea să le dea artiștilor cu spray-uri un nou teren de desfășurare, chiar în centrul orașului. Până atunci, unii dintre ei se descurcă așa cum pot. De exemplu, pe panouri din lemn.

Institutul pentru Relaţii Culturale Externe, în colaborare cu Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara şi Liceul „Adam Muller Guttenbrun” din Arad, a organizat, miercuri după-amiază, un atelier de graffiti, la care a participat şi artistul german Sigmar Polke. În ciuda ploii abundente, nouă tineri „înarmați” cu spray-uri colorate au desenat graffiti pe panouri mari din lemn, sub umbrele. Nu a fost decorul ideal pentru un graffer, fie el și începător, dar plăcerea de a desena a primat în fața condițiilor meteo vitrege. „Ideea a venit din partea Biroului regional de coordonare, deschis la Timişoara din octombrie 2013. Elevii se inspiră din arta lui Sigmar Polke, care este şi el aici. În 15 iunie, aceste desene vor fi expuse pe strada Mărăşești. Street art-ul este important pentru orice oraş, deoarece oferă o ocazie spontană artistului să se prezinte publicului larg”, spune Monica Kovats, coordonator de regiune IFA România. „Este important ca tinerii să aibă un loc unde să exerseze. Îmi place ce fac aceşti elevi. Sunt aici să-i indrum şi să le răspund la întrebări. Unii nu au avut niciodată un spray în mână, aşa că eu trebuie să îi învăţ cum să-l folosească. Schiţa au făcut-o ei şi sunt sigur că rezultatul final vă va surprinde”, a explicat Sigmar Polke.

În Timişoara, grafferii sunt vânați de polițiștii locali, care îi amendează ori de câte ori îi prind în acțiune, desenând pe clădirile din oraș. La fel de adevărat este că, în afara podului din Maria, nu există alte locuri în care artiștii cu spray-uri să se poată desfășura în voie. Primăria are însă o veste bună pentru ei: le va aloca un nou „teren de joacă”, ultracentral. „Vom da pentru grafferi un perete al garnizoanei, pe strada Alba Iulia, înspre fântână. Tot pe strada Alba Iulia sau pe Mărășești o să amplasăm niște panouri speciale pe care să se realizeze graffiti-uri, la Festivalul de Street Art. Încercăm să identificăm și alte amplasamente”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Oana Paraschiv

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

2 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

5 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

5 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

6 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

6 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

6 ore ago