Încă trei centre de permanenţă medicală în Timiş: două la Timişoara şi unul la Dudeştii Noi. Deşi acum sunt 42 de centre în judeţ, unităţile de primire urgenţe ale spitalelor sunt în continuare aglomerate din cauza pacienţilor cu afecţiuni care ar putea fi soluţionate de medicii de familie din aceste centre.
Timișul are 42 de centre de permanență medicală, dar, cu toate acestea, numărul pacienților care se prezintă la Urgențe este în continuare foarte mare. „S-a dat curs la încă trei cereri de înfiinţare a unor noi centre de permanenţă. Ele sunt o prelungire a programului de la cabinetul medicului de familie. Cu alte cuvinte, în momentul în care medicul îşi încetează programul, din acel moment şi până dimineaţa, în ziua următoare, intră de gardă. Pacienţii care nu reclamă afecţiuni atât de urgente pot foarte bine să se adreseze unui centru de permanenţă”, spune Dana Șpac, a purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Pacienții nu par însă să ia prea în serios aceste centre. Aproximativ 6.000 de pacienţi se adresează în fiecare lună urgenţelor Spitalului Judeţean din Timişoara. Mai puţin de o treime sunt cu adevărat urgențe. „Resursele UPU sunt puse la dispoziţia pacienţilor care au cea mai mare nevoie de noi, cu prioritatea pe care o stabilim în funcţie de gravitatea medicală a cazului. Pacienţii cu urgenţe minore, spre exemplu dureri de cap fără manifestări neurologice, sindroame febrile, amigdalite acute, poți fi rezolvați de medicul de familie mult mai repede decât în urgenţa spitalului. Dacă se întâmplă să intre trei- patru urgenţe majore, şi nu sunt rare aceste situaţii, pacienţii cu urgenţe minore sau cei non urgenţi pot aştepta chiar și două ore până să fie preluaţi”, explică dr. Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timișoara.
Reprezentanții DSP speră ca deschiderea mai multor centre de permanență să mai elibereze sălile de așteptare de la UPU. „Nu pentru orice mică afecţiune este nevoie să mergem într-un serviciu de primiri urgenţe. Aceeaşi asistenţă medicală de calitate o primesc pacienții şi în centrele de permanenţă”, a mai precizat Dana Şpac. Serviciile medicale în centrele de permanență se acordă tuturor pacienților, indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…