Categories: Sănătate

Centrele de permanenta someaza, Urgentele sunt supra-aglomerate

Încă trei centre de permanenţă medicală în Timiş: două la Timişoara şi unul la Dudeştii Noi. Deşi acum sunt 42 de centre în judeţ, unităţile de primire urgenţe ale spitalelor sunt în continuare aglomerate din cauza pacienţilor cu afecţiuni care ar putea fi soluţionate de medicii de familie din aceste centre.

Timișul are 42 de centre de permanență medicală, dar, cu toate acestea, numărul pacienților care se prezintă la Urgențe este în continuare foarte mare. „S-a dat curs la încă trei cereri de înfiinţare a unor noi centre de permanenţă. Ele sunt o prelungire a programului de la cabinetul medicului de familie. Cu alte cuvinte, în momentul în care medicul îşi încetează programul, din acel moment şi până dimineaţa, în ziua următoare, intră de gardă. Pacienţii care nu reclamă afecţiuni atât de urgente pot foarte bine să se adreseze unui centru de permanenţă”, spune Dana Șpac, a purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Pacienții nu par însă să ia prea în serios aceste centre. Aproximativ 6.000 de pacienţi se adresează în fiecare lună urgenţelor Spitalului Judeţean din Timişoara. Mai puţin de o treime sunt cu adevărat urgențe. „Resursele UPU sunt puse la dispoziţia pacienţilor care au cea mai mare nevoie de noi, cu prioritatea pe care o stabilim în funcţie de gravitatea medicală a cazului. Pacienţii cu urgenţe minore, spre exemplu dureri de cap fără manifestări neurologice, sindroame febrile, amigdalite acute, poți fi rezolvați de medicul de familie mult mai repede decât în urgenţa spitalului. Dacă se întâmplă să intre trei- patru urgenţe majore, şi nu sunt rare aceste situaţii, pacienţii cu urgenţe minore sau cei non urgenţi pot aştepta chiar și două ore până să fie preluaţi”, explică dr. Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timișoara.

Reprezentanții DSP speră ca deschiderea mai multor centre de permanență să mai elibereze sălile de așteptare de la UPU. „Nu pentru orice mică afecţiune este nevoie să mergem într-un serviciu de primiri urgenţe. Aceeaşi asistenţă medicală de calitate o primesc pacienții şi în centrele de permanenţă”, a mai precizat Dana Şpac. Serviciile medicale în centrele de permanență se acordă tuturor pacienților, indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

34 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

35 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

47 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

56 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago