La Timișoara nu a fost reabilitat încă niciun bloc pe fonduri de la guvern și bugetul local, dar întregul proiect stă pe un butoi cu pulbere. Asta, după ce proiectantul, care a obținut lucrarea fără licitație, susține că va apela la instanță, pentru că a fost șantajat. Viceprimarul Dan Diaconu spune însă că lucrările vor începe la primele 14 blocuri, chiar dacă se așteaptă la un proces.
Cele câteva zeci de proiecte de reabilitare depuse pentru finanțare de Primăria Timișoara la ADR au fost realizate de firma SC Proiect C&A SRL, care a primit lucrarea prin încredințare directă, fără licitație, după ce a oferit un preț foarte mic. Cristian Palade, unul dintre asociați, este rudă îndepărtată cu primarul Nicolae Robu și a participat la campania electorală din 2012, dovadă fiind mai multe fotografii realizate în acea perioadă. Legătura de rudenie nu pare însă să fi contat prea mult, pentru că, la jumătatea lui mai, edilul anunța că va rezilia contractul cu firma lui Palade. „Au fost niște probleme cu proiectantul pe care l-am avut, care a venit cu un tarif într-adevăr derizoriu, dar ne-a și creat probleme. În ultima etapă, când trebuia să vină cu niște chestiuni nesemnificative, foarte ușor de rezolvat, nu a avut promptitudine. De aceea am și luat măsuri ferme vizavi de el. Am reziliat contractul, deși s-ar putea să ne judecăm. El s-a ocupat de toate blocurile”, afirma Robu.
Cu toate acestea, primele 14 blocuri ar urma să intre în lucru. „Primele două cereri de finanțare au trecut de toate evaluările, inclusiv cea de faza contractuală. Acum trebuie să se semneze contractele de finanțare și să fie lansată licitația pentru execuție. În primele două cereri sunt 14 blocuri. Sunt grupuri împărțite în funcție de veniturile pe scară, mai exact in functie de contribuția asociațiilor de proprietari, care poate fi de 10%, 20% sau 30%”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Diaconu nu crede că banii vor fi pierduți, deși proiectantul susține că a fost șantajat de primarul Nicolae Robu, pentru a semna niște acte într-o formă pe care o dorea acesta din urmă. „Nu cred că suntem in pericol să pierdem bani. Noi am făcut deja plăți pentru proiectele existente. S-au plătit, mai puțin ultima tranșă, prevăzută să se vireze la finalizarea întregului proiect. De o perioadă lungă de timp avem probleme cu clarificările. Ultimele s-au referit la înscrierea în deviz a valorilor reale ale contractului, cerută de către ADR. Proiectantul a refuzat, nu a vrut să treacă valoarea existentă a contractului. Nu știm care sunt motivele, dacă vrea să ne dea în judecată sau să obțină mai mulți bani. Ne așteptăm și la un proces. Dacă va fi un proces, va fi vorba despre un litigiu comercial între primărie și un contractor. Proiectele sunt predate, mare parte din suma de 79.000 de lei s-a plătit proiectantului”, afirmă viceprimarul.
Primele blocuri care ar trebui să intre în reabilitare sunt cele cuprinse în cererile de finanțare nr. 48188, respectiv 48189. Este vorba despre imobilele situate la adresele: Calea Aradului, nr. 12, Bl. A3, Calea Aradului, nr. 15, Bl. A3, Calea Aradului, nr. 27, Bl. 4C2, Bd. I.C. Brătianu, nr. 5, Bd. Liviu Rebreanu, nr. 150, Calea Torontalului, nr. 15, scara A+B+C, str. Ana Ipătescu, nr. 29, Bl. T22, Calea Șagului, nr. 72 – 78, str. Simion Bărnuțiu, nr. 63/A, Bd. Take Ionescu, nr. 63, Bd. Take Ionescu, nr. 45, Bd. Take Ionescu, nr. 37, Calea Șagului, nr. 35 – 37, Calea Șagului, nr. 53 – 55.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…