Tot mai mulți specialiști, între care, în ultima vreme, s-a evidențiat prof. dr. Petru Urdea, de la Departamentul de Geografie al Universității de Vest, scot în evidență calitatea excepțională a zonei Banatului. Faimos prin bogățiile sale încă din vremea Imperiului Austro-Ungar, aici erau cunoscute băile termale, construite încă din vremea romanilor (Herculane), dar și din Banatul de câmpie, la Deta, Lovrin, Jimbolia, Sânmihaiu German, Periam, Sânnicolau Mare și altele.
În vreme ce vecinii noștri din Ungaria știu ce înseamnă Câmpia Panonică și dezvoltă afaceri în domeniul turismului, al sănătății, dar și în cel energetic, românii se lamentează, de parcă ar fi legați la ochi, ”nebuni că nu vrem să știm ce structură geologică are Banatul”, afirmă profesorul Urdea. Acesta a vorbit pe larg, recent, într-o conferință, despre oportunitatea cercetării calității terenurilor. În primul rând, acolo unde sunt ape termale sunt, se știe, rezerve de petrol și gaze. Or, la numai un pas de noi, Ucrainei i s-a stopat furnizarea gazului, iar România mai are gaz pentru șase luni. Multă lume se întreabă ce se știe despre faimoasele rezerve de petrol și gaze ale României, motiv de laudă pentru români încă din perioada interbelică.
Sau de ce nu se știe. Pentru că se confundă gazele de sondă cu cele de șist și pentru că nimeni nu explică avantajele și rolul cercetării, respectiv al explorării, și nu al exploatării solului, susține Petru Urdea. În același timp, se observă faptul că în spațiul public ajung tot felul de ipoteze fără argumente, menite parcă pentru ca populația să se teamă chiar de o simplă sondare pentru cercetarea solului. Astfel s-a ajuns ca, dintr-un Banat bogat, așa cum este el prezentat în manualele vechi de geografie și geologie, bănățenii să nu beneficieze de resursele sale.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…