Categories: Social

Casa Muhle ar trebui readusa la stadiul ei initial, pe cheltuiala clanului Stancu

Casa Mühle va trebui adusă la stadiul ei inițial. Instanța a admis acţiunea prin care actualului proprietar al reședinței fostului florar imperial Wilhelm Muhle i se cere să aducă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării începute în luna mai 2012.

În mai 2012, Ionel Stancu s-a apucat să „reabiliteze” Casa Muhle. De fapt, era vorba despre o demolare parțială a vechiului imobil și reconstruirea după noi planuri, mai potrivite gusturilor clanului Stancu. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar proprietarului imobilului i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale. Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul, cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute. „Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor noştri de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România), s-a alăturat primăriei în acest demers. Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o, motiv pentru care am putut să aducem o contribuţie activă şi importantă în această luptă împotriva proprietarilor care mutilează monumente istorice”, anunță Liga Bănățeană.

„Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa, în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar – cât mai strict, dar realist – proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. în caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului (…) conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor! Acest lucru nu poate decât să ne bucure pentru că abia aşteptăm să o vedem la fel de frumoasă ca înainte”, mai spun cei de la Liga Bănățeană. Primăria a anunțat, pe de altă parte, că nu intenționează să cumpere imobilul de la Ionel Stancu. Cu un acoperiș provizoriu și niște scânduri care sprijină pereții, Casa Muhle se distruge încet, dar sigur, în fiecare zi.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

54 de minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

O oră ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago