Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia a fost autorizat pentru exploatare de către Autoritatea Aeronautică Civiă din România (AACR), până în data de 30.05.2017. Obţinut în urma unui audit foarte exigent, certificatul de autorizare atestă faptul că aeroportul îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă prevăzute de legislaţia naţională şi internaţională în vigoare.
Este printru prima dată în România când inspectorii AACR certifică pe o perioadă atât de lungă, suprafeţele de mişcare şi echipamentele de balizaj în serviciu ale unui aeroport. Autorizarea s-a făcut în urma unei evaluări stricte a condiţiilor de siguranţă şi în urma celor constatate, experţii au decis acordarea certificatului pe o perioadă de trei ani, perioada maximă pentru care acest certificat poate fi acordat. Până în prezent, autorizarea aeroporturilor din România se acorda pe un an calendaristic.
Inspectorii AACR au constatat îndeplinirea tuturor condiţiilor de siguranţă aeronautică, conform standardelor internaţionale. Astfel, nu există restricţii de operare pentru aeronavele companiilor aeriene care operează curse regulate pe Aeroportul Timişoara şi este deschis operării neregulate a oricărui tip de aeronavă.
Administraţia Aeroportului Internaţional Timişoara este preocupată în permenenţă de menţinerea celor mai înalte standarde în aviaţie. Astfel, aeroportul timişorean este singurul din România care a adoptat o procedură de monitorizare a suprafeţelor de mişcare (pista, căile de rulare şi platformă) şi de staţionare a aeronavelor, astfel încât în nici un moment nu se pune problema afectării acestor suprafeţe. Mai mult decât atât, există un program de întreţinere permanentă a suprafeţelor de mişcare, iar în urma unor evaluări se poate interveni cu lucări de reparaţii curente.
Amintim faptul că în august 2013 au fost finalizate lucrările de asfaltarea pistei, în valoare de 11,78 milioane lei (plus cheltuieli bancare). Pentru realizarea acestei lucrări s-a reuşit performanţa de a suspenda operaţiunile aeriene pentru numai 7 zile calendaristice. Pista de decolare-aterizare are 3.500 de metri lungime şi 45 de metri lăţime, dimensiuni care fac posibilă operarea aeronavelor de orice dimensiune.
Toate studiile efectuate la structura pistei aeroportului au demonstrat că infrastructura este conform normelor specifice de aviaţie, astfel încât se asigură în permanenţă siguranţa operaţiunilor aeriene.
Nicoleta Trifan,
purtător de cuvânt
Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…