Categories: Cultura

Invitatie aleasa: concert la Conacul Hodoni

Dacă vreți să aflați cum este să asculți muzică de cameră într-un spațiu pentru care aceasta a fost create, nu ratați evenimentul din 27 iunie, de la Conacul Hodoni. Aici va avea loc ultimul concert din seria SoNoRo Conac, ediția iunie 2014. Proiectul a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul original și a sensibiliza opinia publică în ceea ce privește clădirile de patrimoniu reabilitate, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

Circuitul de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se încheie cu patru concerte în patru dintre cele mai frumoase clădiri din țară, restaurate și redeschise recent publicului: Palatul Cuza,de la Ruginoasa, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor și Conacul Hodoni. Muzicienii SoNoRo sunt Alexandra Bobeico, la vioară, Răzvan Popovici și Christian Naș la violă. Pe 27 iunie, de la ora 19, sunteți invitați să-i ascultați la Conacul Hodoni. În program: Jean Marie Leclair – Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2, Zoltan Kodaly – Serenadă pentru două viori și violă, op. 21, Antonin Dvorak – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74, Johann Halvorsen – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel.

Conacul Hodoni, recent restaurant și declarat monument istoric, a fost construit în 1840, de familia de baroni Manaszy-Barco „de Hodony”. „Curia” era amplasată pe un domeniu care cuprindea numeroase clădiri anexe, parcuri, plantaţii de arbori şi alei. După anul 1874, domeniul a trecut succesiv în proprietatea altor familii: a arhiducelui Ioan de Toscana, a Franciscăi Todesco, a lui Eross Bela și Geza, iar de la aceștia, în 1888, a fost cumpărat de Kastory Ioan și Mihai. În timpul celui de-al doilea război mondial domeniul a fost cumpărat de Toma Surlaş, comerciant din Timişoara. În anii 60, domeniul a fost naţionalizat de regimul comunist. Conacul şi domeniul înconjurător au funcţionat ca şi casă de protocol pentru societatea Comtim. În 2004 a fost redobândit de proprietarii de drept.

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect, SoNoRo Conac, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. Anul trecut, SoNoRo Conac a avut o serie de 11 concere în clădiri de patrimoniu din toată țara. Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare  sau sunând la numărul de telefon 0741-190.470. Mai multe informații găsiți aici.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

O oră ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

O oră ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

2 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

3 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

3 ore ago