Categories: Administratie

Parcurile din centrul Timisoarei au nevoie de milioane de euro ca sa arate ca-n reviste

Câteva milioane bune de euro – atât costă „cosmetizarea” parcurilor din centrul Timișoarei. Singurele care vor căpăta față nouă în acest an sunt Parcul Alpinet și Parcul Justiției, a căror finanțare este posibilă grație economiilor făcute la alte proiecte. Parcul Central și cel Botanic, care și costă cel mai mult, sunt puse în așteptare pe perioada nedeterminată.

Parcul Botanic, reintrodus, săptămâna trecută, în circuitul evenimentelor culturale, are nevoie de alei noi, de corpuri de iluminat, dar și de mobilier urban. Asta, la prima vedere, pentru că e nevoie și de o reașezare a lucrurilor din punct de vedere peisagistic. Lucrurile nu se vor întâmpla însă prea repede. „Avem un proiect existent, cu autorizație de construcție încă în vigoare, dar care are o sumă destul de importantă, 15 milioane de lei, din câte știu eu, de care nu dispunem în momentul de față. Așteptăm în următoarele luni specificațiile pentru programele europene, să vedem dacă va fi eligibil. Dacă nu, va trebui să-l abordăm cu o finanțare multianuală, pe loturi de realizare, pentru că nu vom dispune de acești bani deodată”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

Pe de altă parte, parcurile Justiției și Alpinet sunt pe ultima sută de metri la capitolul reabilitare. Ambele proiecte sunt acceptate pe lista de rezervă și au posibilitatea de finanțare acum, pentru că primăria a făcut economii importante la celelalte proiecte. „Pentru Parcul Alpinet trebuie să verificăm dacă există lucrări care se suprapun cu proiectul de reabilitare a malurilor Begăi. Documentația a fost trimisă deja de la ADR Vest către Ministerul Dezvoltării, vizita la fața locului a fost realizată și, de îndată ce primim verde de la minister pentru semnarea contractului, vom putea face și licitația. Termenele de execuție sunt destul de mici”, mai spune Diaconu.

Parcul Central, căruia primăria vrea să-i dea o față vieneză, după modelul grădinilor de la Schönbrunn, are cel mai mult de așteptat. „Proiectul nu este finalizat. Cred că vom putea intra cu studiul de fezabilitate în următoarea ședință a consiliului local. Trebuie întocmit apoi proiectul tehnic. În funcție de specificatiile pe proiecte europene vom decide ce parcuri vom realiza pe fonduri europene și ce parcuri pe bugetul local. Sunt convins că vom avea nevoie de fonduri substanțiale, pentru că suprafața este foarte mare”, a mai declarat viceprimarul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Poli, egalată în ultima secundă!

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin.…

38 de minute ago

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică…

2 ore ago

S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18

Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ''masa verde'', cu 3-0,…

2 ore ago

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

3 ore ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

5 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

8 ore ago