Nu se știe când, însă la un moment dat vor dispărea toate. Este vorba despre garajele dintre blocuri, estimate de primărie la 8.000, dar al căror număr nu este cunoscut cu exactitate. Primarul Nicolae Robu știe că măsura e nepopulară și promite că demolările vor fi făcute treptat. Între timp, îi va da o mână de ajutor viceprimarului Traian Stoia.
Primăria asfaltează străzi și străduțe, face trotuare și desenează cu vopsea locuri de parcare pe carosabil, iar în unele locuri amenajează și spații verzi. Primarul Nicolae Robu e mulțumit parțial, dar spune că, pentru ca transformarea zonelor respective să fie completă, este nevoie de încă ceva, cu toate neajunsurile. „Spun un lucru care nu este prea popular: într-o anumită perspectivă de timp, garajele trebuie să dispară, dacă vrem un oraș civilizat. Trebuie ca în locul lor să avem în cartiere amenajări frumoase, locuri de joacă, spații de odihnă, spații verzi, iar mașinile să fie parcate în locuri curate, să nu mai avem noroi”, a declarat edilul.
Robu nu știe însă câte garaje sunt. „Sunt foarte multe, nu aș putea să vă garantez că cifra pe care am primit-o este corectă. Se zice că ar fi circa 8.000. Se pare că batem toate recordurile, nu am auzit să mai fie un număr așa de mare de garaje în orașe comparabile cu Timișoara. Deținătorii de garaje vor fi nemulțumiți. Ei au făcut cheltuieli ca să construiască, însă au fost informați că garajele nu vor fi ceva pe termen foarte lung”, mai spune primarul. Nici situația juridică a acestor construcții nu este foarte clară. „Unele garaje sunt complet ilegale și acestea trebuie să dispară rapid. E vorba, în primul rând, despre garajele din tablă. Alte garaje sunt făcute cu toate autorizațiile, pe teren concesionat de la primărie și o clauză care spune că în termen de 30 zile de când primăria notifică proprietarul că are nevoie de terenul respectiv, în interes public, proprietarul de garaj îl eliberează”, susține Nicolae Robu.
Teoretic, sună bine. Practic, pe strada Orion, de exemplu, proprietarii de garaje au fost notificați de două luni, dar, până acum, nicio construcție n-a fost dărâmată. „Vrem să finalizăm lucrările în două săptămâni, s-a ajuns cu trotuarul până în garaje. Nu s-a început încă demolarea, dar nu mai putem sta. Oamenii au avut un termen, este depășit demult. Am lăsat problema până acum în mâna viceprimarului Traian Stoia, mă voi implica și personal, ca să rezolvam amiabil. Nu cred că vrea nimeni să asiste la intervenții în forță pentru a putea face niște amenajări în interes public. Nu vom avea o campanie de demolare de garaje. Când vom ajunge cu lucrări de amenajare într-o anumită zonă, vom face și demolarea. Planul meu este să luăm la amenajat absolut toate cartierele din oraș”, a mai spus primarul. Până acum, singurele garaje care au dispărut, demolate de proprietari, sunt cele de pe strada Podeanu.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…