Scandal cu iz politic la Buzias: primarul PSD a blocat conturile Statiunii din oras

Primarul PSD Alger Ilaș a blocat conturile Stațiunii balneoclimaterice Buziaș, cel mai important contributor la bugetul orașului. Aceasta, deși societățile din turism au posibilitatea să-și achite dările la stat până pe 31 iulie. Directorul stațiunii, Sorin Munteanu, crede că e o răzbunare politică, afirmând că Ilaș are reflexe dictatoriale de „prim-secretar de pe vremuri”.

Luni, Primăria Buziaș, prin semnătura edilului Alger Ilaș, a blocat conturile cunoscutei stațiuni balneoclimaterice din localitate. Acțiunea a pornit pentru o datorie de 290.000 de lei, din care 22.000 de lei reprezintă dobânzi și penalități. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, potrivit legii, societățile din turism pot beneficia de facilități pentru plata datoriilor la stat sau administrațiile publice. „În turism, încasările încep să se facă din luna mai. De aceea există și posibilitatea reeșalonării plății datoriilor din 31 martie până în 31 iulie, fără să fie calculate dobânzi și penalități. De fapt, în fiecare an, am făcut la fel, am achitat datoriile până pe 31 iulie. Ca în anii precedenți, în luna februarie am făcut adresă la primărie pentru a obține acestă derogare. Ce-i drept, n-am primit niciun răspuns, până când ne-au blocat conturile. Mai mult, ne-au calculat și dobânzi, și penalități”, ne-a declarat directorul stațiunii, Sorin Munteanu.

Stațiunea este cel mai mare contributor la bugetul orașului, în acest an taxele și impozitele către primărie ridicându-se la 540.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. În condițiile în care Apemin Buziaș s-a închis, bugetul orașului se bazează în cea mai mare măsură pe banii veniți de la stațiune. „În nouă ani, impozitele și taxele pe care stațiunea le-a dat primăriei au urcat de la 9.000 de lei la 540.000 de lei. Am dat în acești ani 750.000 de euro la bugetul local, fără să ni se întoarcă absolut nimic înapoi sub forma unor investiții. Măcar o parcare, de exemplu. Acum ne lasă în imposibilitatea de-a plăti salariile și datoriile la bănci la creditele luate pentru investiții”, a continuat Munteanu.

Din 2009, în stațiune s-au investit, din credite și diverse programe, trei milioane de euro, iar totalul din ultimii zece ani ajunge la șapte milioane de euro. Directorul stațiunii are o singură explicație pentru ceea ce i se întâmplă. „E o răzbunare politică. Așa simt eu. Pentru primar, cine nu e cu el e împotriva lui. Se comportă exact ca un prim-secretar de pe vremuri. Dacă cineva nu-l votează, nu mai asfaltează strada pe care locuiește persoana în cauză, n-o mai pietruiește etc. Strigă pe stradă după oamenii care nu-l votează, toată lumea din Buziaș este terorizată de el”, a mai spus Sorin Munteanu. Primarul Alger Ilaș este membru marcant al PSD Timiș, iar Munteanu este vicepreședinte al PMP Timiș.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

17 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

20 de ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

21 de ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

21 de ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

21 de ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

21 de ore ago