Categories: Economic

Cum pierd vremea la birou angajatii din Romania: pe Facebook si la cafea

Aproape două ore pe zi, în timpul programului de lucru, angajații din România se „dau” pe rețelele de socializare! Asta, pe lângă faptul că, în fiecare dimineață, cafeluța mai „taie” jumătate de ceas de la program. Cu toate acestea, România este unul din cele două state membre UE în care numărul de ore lucrate de angajații cu normă întreagă a depășit, în 2013, pragul de 2.000. Eficiența e o altă discuție.

Programul de muncă al românilor începe cu o… întârziere. Este concluzia la care a ajuns un studiu al WorkTack, referitor la obiceiurilor de la birou ale angajaților români. Practic, managerii par să se fi obișnuit ca angajații lor să se prezinte la lucru respectând „regula” sfertului academic. În plus, cafeaua de dimineață mai „taie” în jur de 30 de minute din timpul dedicat lucrului. După ce s-au așezat la birou, angajații români deschid site-uri de socializare sau diverse alte pagini care nu au legătură cu activitatea de serviciu. Mai un status nou pe Facebook, mai un „like” sau un „share” – uite așa trece timpul.

Conform unui alt studiu, efectuat de salary.com, arată că, în medie, un angajat pierde în jur de 1,7 ore pe zi pe Internet. „Discuțiile cu prietenii, vizionarea filmulețelor sau a diverselor fotografii care circulă online, cumpărăturile online, cititul presei și jocurile sunt principalele distracții la locul de muncă pentru mai mult de 40% din salariați”, spun specialiștii. Același studiu arată că marțea este ziua în care se muncește cel mai mult. La polul opus, așa cum era de așteptat, se află zilele de vineri. „Doar 3% din respondenți au ales marțea ca fiind ziua lor de lucru cu cele mai multe activități extra-job. Mai mult decât atât, marți, între orele 9 și 11, se lucrează cel mai intens, în medie, la orice companie”, susține studiul. Cel mai puțin se muncește între orele 15 și 17, când lumea oricum se pregătește să plece acasă. 27% din participanții la studiu au mărturisit că atunci caută cel mai mult să-și ocupe timpul cu altceva decât cu munca.

Paradoxul e însă altul: angajații români petrec totuși multe ore la locul de muncă. Institutul francez Coe-Rexecode a stabilit că România, cu 2.099 ore, și Grecia, cu 2.010 ore, sunt singurele state membre ale UE unde numărul de ore lucrate de angajații cu normă întreagă a depășit în 2013 pragul de 2.000. Ce nu se precizează este cât de eficient s-a lucrat în aceste ore…

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago