Categories: Administratie

Fatada Operei, luminata de 100.000 de euro, asteapta bani de la guvern pentru reparatii

Chiar dacă nu s-a văzut în totalitate, din cauza scenei montate în fața ei, iluminatul artistic al clădirii Operei Române a pornit oficial miercuri seară. Dincolo de combinația de lumini albe, reci și calde, se vede clar că fațada are nevoie de reparații. Primarul Robu vrea ca, la un moment dat, toate clădirile din Piața Victoriei să fie iluminate astfel.

Iluminatul artistic al clădirii Operei Naţionale Române a pornit oficial miercuri, în prima seară a JazzTM, după câteva luni de teste. Acestea au început imediat după Paște și, de atunci, s-au încercat tot felul de combinații de spoturi cu lumină alb rece, alb cald și alb neutru. Specialiștii de la Elba, firma care a sponsorizat lucrarea de 100.000 de euro, au reușit să îmbine spoturile după gustul primarului Nicolae Robu, care a supervizat atent operațiunea. Rezultatul va putea fi văzut în totalitate abia de sâmbătă seară, când scena de la JazzTM va fi demontată, însă se anunță spectaculos. E doar primul pas. „Este gata doar partea din față a Operei, pentru părțile laterale (înspre străzile Alba Iulia și Mărășești – n.r) nu am stabilit un termen, dar se lucrează. Va fi gata tot în această vară”, a declarat primarul Robu. La final, clădirea proiectată inițial de faimoșii arhitecți Helmer și Fellner va fi luminată de 400 de spoturi.

Lumina directă care „bate” pe fațada operei scoate însă la iveală un alt aspect: e nevoie de reparații urgente. Primarul spune că spoturile pot fi montate și demontate rapid, în momentul în care vor începe lucrările. Cu o singură condiție. „Noi ne dorim să se repare, nu e mare lucru, în câteva zile se reinstalează corpurile de iluminat pe pozițiile lor. A durat mult până când s-au făcut reglaje, dar o dată ce totul este stabilit, nu e mare lucru. Să vină banii de la guvern și va intra fațada în reparații”, susține Robu. Acesta ar vrea ca, la un moment dat, toate clădirile din Piața Victoriei să fie luminate artistic. „Ne dorim să reparăm cât mai repede clădirea cu McDonalds la parter, pentru că așa ar fi frumos, ca aceasta să fie prima clădire reabilitată, ca să întregim această parte a Pieței Victoriei. Muzeul, Modex-ul…. Vrem să iluminăm toate clădirile din Piața Victoriei, de îndată ce le reabilităm. Și filarmonica merită să fie luminată altfel, și se mai impun și unele reparații. Le vine rândul tuturor, nu le putem face pe toate deodată”, mai spune Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

18 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

18 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

18 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

20 de ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

20 de ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

21 de ore ago