Categories: Administratie

Mercy si General Praporgescu vor fi primele strazi pavate in zona Cetate, urmeaza Piata Libertatii

Testele de pavaj continuă în zona centrală a Timișoarei. Lucrurile par să se miște totuși în direcția bună, astfel că, spre toamnă, am putea circula pe primele străzi pavate. Pe de altă parte, pentru multe dintre segmentele lucrării a fost nevoie de reproiectare, din cauza vestigiilor descoperite. În plus, nu se poate lucra decât în zonele pentru care s-au primit avizele de descărcare arheologică.

Primarul Nicolae Robu explică de astă-primăvară cum vor arăta străzile pavate din zona Cetate. Între timp, pe strada Fără Nume, vizavi de librăria Școlarul, s-au tot scos și s-au pus plăci și dale. Una dintre probleme: pavajul denivelat și rosturile prea mari, ceea ce face o corvoadă mersul pentru doamne. Robu spune că problema s-a rezolvat, „Ar trebui să pună varianta finală. Am să mă duc să văd. Schimbările apar pe străzile mari, unde va fi flux pietonal important: Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Eugeniu de Savoya și Mercy. Aici vom avea în zona centrală plăci mari, astfel încât promenada să poată decurge în buna condiții. Vorbim despre plăci mari, de piatră naturală, de granit, si nu despre alte plăci”, a declarat edilul. Deși pare că lucrările stagnează în multe zone, Robu spune că nu sunt probleme cu respectarea termenelor. „S-a întârziat pentru că, în urma cercetărilor arheologice, se impune o reproiectare, care nu se poate face punctual. Nu suntem cu proiectul per ansamblu întârziat. Dimpotrivă, stăm foarte bine”, explică primarul. Acesta spune că reproiectările nu au costuri suplimentare, fiindcă oricum s-au făcut… economii.

Conform celor care gestionează direct proiectul, pavarea va începe pe străzile Mercy și General Praporgescu, dar și în Piața Libertății, după ce va fi semnat avizul de descărcare. În alte părți nu s-a stabilit încă felul în care va arăta pavajul. „Sunt zone în care nu este convenabil nici acum, pentru că sunt rosturi prea mari sau porţiuni neregulate. Se mai fac corecţii. Vom avea pavaj cu piatră combinată, de trei dimensiuni, pe străzile intens circulate – piatră mică, de 6 pe 6 cm, piatră de 10 pe 10 sau 12 pe 12 şi de 60 pe 60. În toamnă ar putea fi gata primele străzi”, spune Aura Junie, directorul Direcției de Dezvoltare a PMT. Junie explică și de ce nu s-a putut merge înainte cu proiectul inițial. „Din cauza descoperirilor arheologice, anumite faze din proiect nu pot continua. Vrem să obţinem nişte fonduri suplimentare pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice, dar sunt pedepse dacă nu respectăm procedurile. Proiectul modificat trebuie aprobat din nou la ADR Vest şi la Bucureşti”, spune reprezentantul primăriei. Momentan se știe ce se va face în Piața Sfântul Gheorghe. „Aici va începe turnarea spaţiului tehnic, o cuvă de beton armat. Se va modifica soluţia complet acolo. Va fi un amfiteatru, rămân zidurile bisericii”, a mai declarat Aura Junie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago