Categories: Economic

NIS Petrol – investitii de 600 de milioane de euro pentru a exploata petrol, nu si gaze de sist

NIS Petrol, una dintre cele mai mari companii petroliere din sud-estul Europei, intenționează să investească 600 de milioane de euro în România în perioada următoare. Investițiile, dintre care cele mai multe vizează zona Banatului, sunt pentru exploatarea petrolului și gazelor naturale, dar nu și pentru gaze de șist.

Vadim Smirnov, directorul general al NIS Petrol România, a prezentat miercuri la Timișoara planurile de dezvoltare a acestei companii. NIS Petrol se află în plin proces de demarare a etapei de explorare a zăcămintelor petroliere din zona Banatului. Primele evaluări vor avea loc în zona comunelor Biled și Periam. „Compania se axează pe explorarea, dezvoltarea și producția convențională de petrol, acesta fiind și scopul prezenței noastre pe piața din România. Sporirea capacității de producție în urma unor investiții în modernizarea rafinăriei de la Pancevo reprezintă motivul principal al interesului nostru pentru perimetrele din vestul țării”, a declarat Smirnov. El a mai afirmat că prospecțiunile din Timiș nu vizează gaze de șist, ci doar petrol și gaze naturale. De altfel, omul de afaceri susține că sunt slabe șanse ca în Banat să fie găsite gaze de șist. „Am făcut multe prospecțiuni în Serbia, la câțiva kilometri de Timișoara, și nu am găsit nimic. În anii 2008-2010 s-au făcut explorări în Ungaria, unde, din nou, nu au fost găsite gaze de șist. Probabilitatea ca în județul Timiș să fie găsite astfel de gaze e foarte mică”, a afirmat Smirnov.

„Nu subestimăm dreptul la informare. Am venit la Timișoara pentru că suntem deschiși și vrem să informăm populația despre planurile noastre pentru această parte a țării. Informația trebuie să fie bazată pe fapte, nu pe zvonuri. Noi nu cultivăm trandafiri. Acționarii noștri sunt gata să investească 600 de milioane de euro în România. Operațiunile noastre respectă în totalitate cerințele de mediu și de siguranță a populației. Acum analizăm zăcăminte de petrol de dimensiuni mici. Acest lucru necesită investiții mari, existând posibilitatea să nu găsești nimic. Nu căutăm gaze de șist. Știu că este un subiect sensibil. NIS nu utilizează și nu are de gând să utilizeze fracturarea hidraulică”, a declarant, la rândul Mikhail Danilin, director adjunct al NIS Petrol România. De altfel, explorarea pentru gaze de șist este este interzisă prin licența de exploatare semnată cu statul român. Pe lângă sectorul explorare, NIS Petrol continua să-și extindă rețeaua de vânzare și distribuție a produselor petroliere în România. Compania deține trei astfel de stații în Timișoara.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago