Categories: Social

Sindicatele din administratie: Ponta taie salariile la fel ca Boc, doar ca nu spune

Sindicaliștii din administrația publică îi pregătesc o surpriză premierului Victor Ponta: o posibilă grevă generală, chiar înainte de alegerile prezidențiale. Condiția pentru ca intenția să nu fie pusă în practică: respectarea sentințelor judecătorești și nereducerea salariilor pentru funcționari.

După tăierile salariale care au afectat angajații de la stat, în anul 2010, mulți dintre aceștia s-au adresat instanței și și-au recâștigat drepturile. Prea puțini au văzut însă și banii înapoi, deoarece repetatele controale ale Curții de Conturi au obligat mulți primari să dea dispoziții prin care oamenilor să le fie reținuți banii din salarii, până la recuperarea sumelor respective. „În Timiș sunt mii de persoane afectate, sunt 100 de primării. La Direcția de Asistență Socială a PMT, de exemplu, Curtea de Conturi a lăsat deja decizia, să se recupereze drepturile salariale obținute prin sentințe din perioada 2011 – 2014. Avem o sentință a Curții de Apel din 2010, care anulează o măsură dispusă de Curtea de Conturi cu privire la recuperarea sporului de dispozitiv. Curtea de Conturi nu ține însă cont de hotărârile judecătorești, încalcă statul de drept și dă de pământ cu justiția”, spune Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara.

Calendarul de toamnă al sindicaliștilor a programat, pentru 10 septembrie, un protest la București, în fața sediului guvernului, la care sunt așteptate să participe zeci de mii de persoane. „După acea data, vom analiza reacția guvernanților vizavi de nemulțumirile noastre și vom decide mai departe ce facem. Vrem să se aplice Legea 284, să nu fie diminuate veniturile ca urmare a acestor demersuri total nelegale ale Curții de Conturi. Este o decizie politică, nu trebuie să ne ascundem. Cerem respectarea hotărârilor judecătorești, iar Curtea de Conturi să stopeze aceste susțineri nelegale și aberante, prin care le cere primarilor să încalce hotărâri judecătorești”, mai spune Negrei.

Conform acestuia, nu e nicio diferență între guvernele Ponta și Boc. „În momentul ăsta, ei fac ceea ce au făcut în 2010 guvernanții. Și nu recunosc, ăsta e pericolul cel mai mare. Ei măcar au anunțat populația și au recunoscut că diminuează veniturile salariale cu 25%. Actualii guvernanți nici măcar nu au curajul ăsta”, afirmă liderul de sindicat timișorean. În aceste condiții, o grevă generală în administrația locală nu este exclusă chiar înainte de sfârșitul anului. „Rămâne să stabilim acest lucru în federație. Dar da, este posibilă o grevă generală chiar înainte de alegerile prezidențiale”, a mai spus Negrei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

3 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago