Lucrările din zona Cetate înaintează și nu prea. Primarul Nicolae Robu explică aparenta stagnare și spune că, în perioada imediat următoare, se va lucra susținut. Primele care vor fi finalizate sunt zonele cu trafic pietonal intens, unde va fi montat un pavaj mai… comod.
Șantierul din zona Cetate pare că înaintează foarte greu, deși este deschis pe mai multe fronturi simultan. Muncitori sunt, deși nu în număr foarte mare, dar s-au astupat totuși „tranșeele” de pe străzile Blaga sau Eugeniu de Savoya, precum și Piața Libertății. Totuși, nici urmă de începere a lucrărilor de pavare. „Este în curs de desfășurare procedura de atribuire a lucrărilor speciale, a căror necesitate a apărut în urma descoperirilor. Imediat după aceea se va semna contractul aferent și se va trece la treabă. Aceste lucrări nu presupun costuri suplimentare, numai că legea te obligă să pui în valoare descoperirile arheologice în modul cel mai potrivit. Până nu știi ce ai descoperit, n-ai cum să imaginezi ce trebuie făcut”, explică primarul Nicolae Robu.
În plus, ploile din ultima perioadă au dat și ele peste cap șantierele. Conform primarului, lucrările vor porni în forță în două săptămâni, în Piața Libertății și pe străzile Lucian Blaga, Vasile Alecsandri și Fără Nume. Cum va arăta pavajul? „Eu nu pot să impun, pentru că proiectanții au dreptul lor la propria abordare, dar am ținut neapărat ca pe străzile cu mare flux pietonal – Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Mercy și Eugeniu de Savoya – să fie acea zonă de promenadă cu granit de forme regulate și de dimensiuni mai mari. În rest, pe celelalte străzi, unde va fi mai puțin promenadă, arhitecții au făcut așa cum consideră ei. S-a mers pe ideea acestei pietre cioplite, care este destul de neregulată și care nu este foarte comodă la mers. Așa e și în centrul istoric din București și așa e și în alte locuri”, mai spune Robu.
Pe de altă parte, primarul speră să nu mai fie nevoie de o prelungire pentru arheologi în Piața Unirii. „Au cerut mereu prelungiri și au și obținut aprobări chiar de la București. Noi încercăm să facem și lucrări, pentru că nu putem să stăm cu proiectul. Până la urmă, riscăm să pierdem sume importante. În Piața Unirii va fi tot piatră, cea care era înainte, doar cea care corespunde. Cea care este spartă și foarte neregulată va fi înlocuită cu alta… este încă de actualitate varianta completării cu piatră de pe strada Brașov”, a mai declarat edilul. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate cuprinde patru piețe și zece străzi și trebuie finalizat anul viitor. (sursa foto: Eye in the Sky)
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…