Categories: Administratie

Muzeul Banatului trebuie sa-si rezolve problema sacilor cu artefacte de pe holuri

Primăria Timișoara nu are cum să asigure spații de depozitare pentru obiectele scoase la suprafață în urma lucrărilor din zona Cetate. Municipalitatea a plătit tot: descărcarea de sarcină arheologică, scoaterea artefactelor și trasportul lor către Muzeul Banatului. De acum încolo, muzeul este responsabil pentru ce se întâmplă.

Când au început săpăturile în zona Cetate, specialiștii se așteptau să existe o mulțime de descoperiri, însă cantitatea de artefacte a luat prin surprindere pe toată lumea. Din acest motiv, și suma alocată acestui capitol a crescut spectaculos: de la 560.000 de lei inițial, la aproximativ trei milioane de lei până acum. Descărcarea de sarcină arheologică a fost prevăzută în proiect și a fost delegată, de la bun început, constructorului. „Această descărcare presupune cercetare în teren, dar şi curăţarea şi conservarea descoperirilor, ceea ce include predarea către o instituţie autorizată. În acest caz, este vorba despre Muzeul Banatului. Noi am achitat cheltuielile de dezgropare și clasare a artefactelor, precum și transportul lor la muzeu. Faptul că muzeul nu are unde să le depoziteze nu este în responsabilitatea noastră. Muzeul Banatului nu este în subordinea noastră”, spune Aura Junie, directorul Direcției de Dezvoltare a PMT. La începutul lunii august, primarul Nicolae Robu susținea că lucrurile sunt pe făgașul normal. „Este în curs de desfășurare procedura de atribuire a lucrărilor speciale, a căror necesitate a apărut în urma descoperirilor. Imediat după aceea se va semna contractul aferent și se va trece la treabă. Aceste lucrări nu presupun costuri suplimentare, dar legea te obligă să pui în valoare descoperirile arheologice în modul cel mai potrivit. Până nu știi ce ai descoperit, n-ai cum să imaginezi ce trebuie făcut”, explica edilul. Muzeul Banatului este, în prezent, între… directori. Abia miercuri, 27 august, va fi validat Claudiu Ilaș în funcția de manager, iar interimarul Dan Radosav este în concediu în această perioadă.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

11 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

12 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

14 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

15 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

17 ore ago