La Timișoara a început vineri o nouă ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, evenimentul organizat de Muzeul Național al Banatului, în parcul castelului omonim. ”Cavaleri cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lăncieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde…
Muzeului Național al Banatului Timișoara sărbătorește150 de ani de la întemeiere
Muzeul Național al Banatului marchează un secol și jumătate de la înființarea celei mai importante instituții muzeale din vestul țării. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, va fi vernisată expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”. Evenimentul va avea loc vineri, 15 iulie, de la ora 19, în mansarda B1 a Bastionului…
Noaptea Muzeelor a fost una de succes la Bastionul Theresia. Expoziții, muzică medievală, demonstrații cu foc, toate în organizarea Muzeului Banatului/Foto
Publicul a participat în număr extrem de mare la acțiunile organizate la Bastionul Theresia în cadrul programului european Noaptea Muzeelor. Au fost deschise toate expozițiile găzduite aici, oamenii au aflat cum arăta o zi la Timișoara în timpul dominației otomane, au descoperit ce arme se foloseau în perioada medievală, au avut parte de concerte și…
Expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”, de astăzi la Bastionul Theresia
Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, inaugurează astăzi două expoziții temporare, care vor fi vernisate în Bastionul Theresia. „Patrimonium 2021” este o expoziție care aduce în fața publicului larg achizițiile instituției de cultură de anul trecut, donațiile importante care au intrat în patrimoniul MNaB în 2021, piese restaurate în Laboratorul Zonal de…
Opera Națională din Timișoara, sărbătorită la 76 de ani de existență cu o expoziție, la Muzeul Național al Banatului
Aniversarea a 76 de ani de activitate a Operei Naționale din Timișoara va fi sărbătorită la Muzeul Național al Banatului cu o expoziție dedicată evenimentului. Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Opera Națională Română din Timișoara și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș organizează o expoziție-tribut Operei Naționale Române din Timișoara, la cei 76 de…
Timișul nu a fost ”fruncea” la expoziția mondială de la Dubai/FOTO
Județul Timiș are, începând de astăzi, o săptămână dedicată la standul României la expoziția mondială de la Dubai. Astăzi, președintele CJ Timiș, Alin Nica, alături de o delegație, a participat la deschiderea oficială care s-a dovedit a fi un fiasco. Deși în comunicatul de presă de ieri se anunța că Nica va promova ”două dintre…
A fost stabilită cea mai frumoasă casă din Banat. “Casa cu iederă” a atras cele mai multe voturi
Concursul care a desemnat „Cea mai frumoasă casă din Banat – ediția 2021”, organizat de Muzeul Național al Banatului, și-a desemnat câștigătorul. Peste 700 de votanți și-au exprimat opțiunea, iar ”Casa cu iederă roșie” a atras cel mai mare interes. Preferata publicului a atras 395 de voturi, „Casa cu iederă roșie” a fost desemnată cea…
Dacica 3D. Expoziţie de realitate virtuală la Muzeul Banatului
Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș organizează vernisajul expoziției de realitate virtuală ”Dacica 3D”. Evenimentul va avea loc vineri, 19 noiembrie, ora 12.00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Expoziția este parte a programului ”VReau la muzeu” destinat valorificării patrimoniului cultural prin intermediul tehnologiilor moderne și derulat de Muzeul Județean de…
Craniul din colecția Muzeului Național al Banaului. Simbol al puterii unu judecător, acesta a ajuns exponat pentru public
Colecția Muzeului Național al Banatului Timișoara păstrează printre exponate și unul… cel puțin interesant. Vorbim despre un craniu devenit tabacheră, la solicitarea unui judecător de secol XIX. Rămas pe biroul acestuia, craniul-tabacheră avea și rolul de a intimida vizitatorii. Craniul a aparținut unui criminal în serie, iar judecătorul care s-a ocupat de caz și l-a…
Începe construcția punctului muzeal unde va fi prezentat unicul sanctuar neolitic din România. A fost predat amplasamentul către constructor
Punctul muzeal de la Parța, care va găzdui o replică a unicului sanctuar neolitic din România, este mai aproape de realizare, după ce Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcție către firma care se va ocupa de ridicarea acestuia. Proiectul beneficiază de o finanțare de peste 400.000 de euro, prin prin Programul Interreg…
Cândva, Timişoara era campioană (şi) la polo. Pagină din istoria sportului timişorean, prezentată de Muzeul Banatului
Muzeul Naţional al Banatului prezintă o altă pagină din istoria Timişoarei, de această dată sportivă. Mulţi timişoreni nu ştiu, dar Timişoara a avut o mare campioană la polo, ILSA. Pe 18 august 1946, ILSA obținea primul titlu de campioană națională, după un meci la care a participat şi prim-ministrul de la acea vreme, Petru Groza.…
Timișorenii se vor putea imuniza anti-covid la Festivalul Etniilor și Noaptea Muzeelor
Continuă vaccinarea anti-covid în Timișoara în spații inedite. După ce 135 de persoane au fost imunizate, marți, la o terasă de pe malul Begăi, iată că în următoarele două weekend-uri timișorenii vor avea ocazia să se vaccineze la Festivalul Etniilor de la Muzeul Satului și la Noaptea Muzeelor. „Urmează câteva evenimente la care dorim să…
Copiii sunt așteptați la muzeu de ziua lor, intrarea fiind gratuită
De ziua lor, copiii din Timișoara sunt oaspeți de onoare la expozițiile găzduite de Bastionul Theresia. Intrarea la evenimente este gratuită pentru ei. Marți, 1 iunie, Muzeul Național al Banatului va fi deschis și copiii vor beneficia de intrare gratuită. Ei sunt așteptați să treacă pragul Bastionului Maria Theresia și să viziteze expozițiile „Patrimonium 2020”,…
La Muzeul Național al Banatului a fost deschisă expoziția Patrimonium 2020
Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș inaugurează astăzi expoziția „Patrimonium 2020”. Aceasta are loc în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, și prezintă cele mai noi piese muzeale descoperite, achiziționate sau donate de binevoitori pentru completarea colecției instituției. „PATRIMONIUM 2020” reprezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare achiziţionate în 2020 de…
Cele mai noi piese achiziționate sau descoperite, prezentate de Muzeul Banatului
Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vă invită joi, 13 mai, de la ora 17, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, la deschiderea expoziției „Patrimonium 2020”. Vor lua cuvântul: Claudiu Ilaș, manager MNaB, Marius Cornea, Raoul Șeptilici și Dan Leopold Ciobotaru, muzeografi și curatori ai expoziției. Vernisajul va fi transmis și…
Istoria podurilor peste Bega din Timișoara, de la podețele peste mlaștinile din jur până la actualele construcții moderne/FOTO
Muzeul Național al Banatului și istoricii din cadrul acestuia ne prezintă o scurtă istorie a podurilor care au legat cele două părți ale Timișoarei, peste canalul Bega. În cei 700 de ani de când locuitorii acestui oraș și-au legat viața de acest râu, Bega a fost și scut de apărare, și cale de comunicație, alimentare…
Clădirea Operei, simbolul Timișoarei, și evoluția arhitecturală adusă de schimbările de regim. Cum a fost modificată fațada Palatului Culturii
Clădirea Operei din Timișoara, simbol al capitalei Banatului, a fost finalizată în 1875, după patru ani de lucrări. Realizare a unor celebri arhitecți ai vremii, varianta inițială a fațadei a dispărut sub noul design, adus pe clădire odată cu administrația românească, după un incendiu. Patru ani a durat ridicarea Palatului Culturii din Timișoara. Simbol al…
Cum arătau cele cinci porți ale cetății Timișoara, în perioada otomană. Descrierea realizată de un spion al Vienei
Muzeul Național al Banatului Timișoara ne prezintă în această săptămână o poveste dintr-o perioadă mai puțin abordată în discuțiile ”din popor” despre capitala Banatului. Este povestea celor cinci porți ale cetății dinperioada otomană, 1552 – 1716, așa cum este relatată de un… spion. Informațiile au fost culese de o persoană numită Tutovicz János, el consemnând…
Povestea castelului ”Fântâna Pașei”, locația distrusă de armata sovietică, dezvăluită de cei de la Muzeul Național al Banatului/FOTO
Pentru mulți dintre timișorenii care au locuit în urmă cu câteva zeci de ani în zona de nord a orașului, unde se află Calea Torontalului, rămân încă în amintire o serie de ruine despre care știau că ar fi ”Fântâna Pașei”. Timișoara a ”ratat” unul dintre punctele de reper care ar fi putut aduce mulți…
Povestea Mehalei, satul devenit cartier al Timișoarei, prezentată de Muzeul Banatului/FOTO
Cei de la Muzeul Național al Banatului Timișoara ne povestesc din nou despre Timișoara anilor trecuți. De această dată, muzeografii au citit arhivele și documentele vremii și ne vorbesc despre Mehala. Comunitatea cu peste 300 de ani vechime s-a dezvoltat permanent, iar ulterior s-a legat la Timișoara, devenind cartier al acesteia. ”Satul Mehala (suburbie în…