Categories: Invatamant

Scoala sta sa inceapa, dar nu exista manuale noi pentru clasele I si a II-a

În jur de 13.000 de copii din Timiș, care provin din familii cu o situație materială dificilă, vor primi, în acest an, rechizite gratuite. Totul, după începerea anul școlar și numai după ce vor fi verificați. În altă ordine de idei, copiii din clasele întâi și a doua nu vor avea parte de manuale noi.

În învățământul preuniversitar din Timiș sunt înregistrați oficial peste 96.000 de elevi. Conform legii, aceia dintre ei care provin din familii în care venitul mediu net lunar pe membru este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară vor primi pachete gratuite cu rechizite. „Vor beneficia de acestea 13.098 elevi. Licitația s-a organizat, contractul este încheiat și în 2 septembrie va începe livrarea. Rechizitele vor fi împărțite după începerea anului școlar, după ce situația fiecărui elev va fi verificată”, spune inspectorul școlar general adjunct Halasz Francisc. Ministerul Educației a alocat Timișului pentru aceste rechizite aproape 300.000 de lei. Un pachet destinat unui elev din învățământul primar costă 25 lei, iar unul pentru un elev din învățământul gimnazial, 30 de lei. Pachetele conțin creioane, stilouri, gumă de șters, acuarele, ascuţitori, beţişoare din plastic, penare, coperţi, rigle şi ghiozdane.

La capitolul manuale școlare, Timișului i-a fost repartizată suma de 450.000 de lei. Inspectoratul școlar se ocupă de achiziționarea manualelor destinate elevilor din clasele a III-a până într-a XI-a. Aici totul pare în regulă, însă sunt mari probleme la clasele întâi și a doua, unde manualele vin direct de la minister. „Manualele școlare pentru aceste clase trebuie refăcute, datorită noilor programe. În momentul de față, o serie de titluri au fost refuzate de Ministerul Educației, fie din cauza conținutului, fie a prețului. Este nevoie de o nouă licitație. În aceste condiții, copiii vor învăța din manualele vechi, care vor fi adaptate de învățători conform noii programe”, spune Halasz Francisc.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

41 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago