Precipitațiile abundente de la finele lunii iulie au avut efecte dezastruoase asupra județului Timiș. Sute de gospodării au fost afectate de inundații, iar digurile, albiile și malurile râurilor Bârzava și Moravița au fost și ele distruse. Acum este nevoie de reparații majore pentru a proteja populația din zonă, dar bani nu sunt. Ar fi nevoie de șase milioane de euro, care trebuie alocați de la București.
Specialiștii Administrației Bazinale a Apei au stabilit că este nevoie de trei lucrări majore care să ofere siguranță în zona râurilor Bârzava și Moravița. Pentru aceste lucrări este nevoie de aproximativ 24,5 milioane de lei, însă banii nu există pe plan local. „În urma precipitațiilor abundente înregistrate în spațiul hidrografic al Administrației Bazinale a Apei Banat, în perioada 28 iulie-3 august s-au produs creșteri masive de apă pe râurile Bârzava și Moravița, precum și în afluenții acestora. Au fost inundații în localități și în zonele agricole de pe lângă localitățile Gătaia, Denta și Moravița. (…) Un număr important de lucrări hidrotehnice de apărare împotriva apelor din județul Timiș și Caraș-Severin au fost afectate de aceste viituri”, spune șeful ABAB, Luci Ervin.
Prima pe lista de priorități este lucrarea pentru prevenirea calamităților pe râul Bârzava pe raza orașului Gătaia și a comunei Denta, spre Moravița. Aici este nevoie de amenajare, de recalibrarea albiei, de refacerea și înălțarea de diguri și protecții de taluz. Pentru aceste reamenajări se estimează că este nevoie de 14,5 milioane de lei. A doua lucrare are în vedere regularizarea râului Bârzava pe raza localității Denta, unde se dorește recalibrarea albie, consolidarea malului și stoparea eroziunii malurilor, aici fiind nevoie de 5,5 milioane de lei. O a treia lucrare este amenajarea râului Moravița pe sectorul Gherman până la granița cu Serbia, estimată la 4,5 milioane lei. „Am făcut toate demersurile la Administrația Națională a Apele Române București, pentru a obține fonduri. Pentru aceste lucrări încă nu au venit bani. Au fost alte lucrări de mică importanță în Caraș-Severin. Încă sperăm să primim bani pentru lucrările propuse de noi”, spune Luci Ervin. La finele lunii iulie, în Timiș au fost inundate peste 8.000 de hectare de teren, fiind afectate de ape sute de imobile și anexe.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…