Ministerul Culturii cere restaurarea Coloanei Fidelitatii in cimitir si nici mutarea nu mai e asa sigura

În martie spunea că, într-o lună și jumătate, Coloana Fidelității va putea fi mutată în intersecția din Piața Bălcescu. Acum, primarul Nicolae Robu susține că se lucrează la restaurarea monumentului și nu există încă avizele de la Ministerul Culturii. În realitate, lucrurile sunt mult mai complicate și, în final, s-ar putea să nu mai aibă loc nicio mutare!

Coloana Fidelității a fost dăruită Timișoarei de împăratul Franz Josef, în anul 1853, în semn de recunoștință pentru rezistența din în timpul Revoluției din 1848. La insistențele populației maghiare, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate. În 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei, unde se află și acum. Primarul Nicolae Robu și-a pus în minte să mute coloana în intersecția reamenajată din Piața Bălcescu, susținând că locul este perfect pentru așa ceva. UDMR a amenințat chiar cu proteste, dar edilul n-a renunțat la idee. În primăvară, Robu anunța că mutarea e o chestiune de săptămâni, dar căuta sponsori pentru restaurare. „Există toate avizele cerute de lege. Am cerut ca totul să se întâmple în acord cu toate prevederile legale. Este necesar un studiu de amplasament, care este în lucru”, spunea primarul, pe 14 martie.

E mijlocul lui august și nici vorbă de mutare. Un prieten de pe Facebook l-a întrebat pe Robu ce se mai întâmplă cu acest proiect, iar răspunsul edilului a venit prompt. „Se lucrează la restaurarea Monumentului Fidelităţii, dar pentru mutare avem nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii şi…”, a notat Robu. Pare simplu, dar nu e, pentru că acest aviz de la Ministerul Culturii stă sub un mare semn de întrebare. Momentan, este terminată doar reabilitarea statuii din partea de mijloc a monumentului. Operațiunea a fost plătită cu 7.000 de euro de Constructim, firma al cărei director, Lucian Perescu, a găsit statuia decapitată. Restaurarea a fost făcută de specialistul în piatră Ion Oprescu, același care a lucrat și la statuia Sf. Maria din piața cu același nume, vandalizată acum câțiva ani.

Culmea este că acum nu mai e sigur nici faptul că Ministerul Culturii va fi de acord cu mutarea monumentului! „Am primit de la Comisia Zonală de Monumente aviz pentru mutarea provizorie și punerea în siguranță și ni s-a spus să revenim cu o nouă documentație pentru mutarea definitivă. Asta nu înseamnă că se va și aproba. Între timp, de la comisia de la Ministerul Culturii ni s-au cerut mai multe completări, printre care și refacerea metodologiei pentru restaurarea in situ, adică în cimitir. S-a cerut și prezentarea unei soluții alternative la curățarea cu zăpadă carbonică, propusă de restaurator, deoarece nu ar fi adecvată materialului litic”, spune Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a PMT. Direcției de Patrimoniu a Ministerului Culturii i-au fost necesare două luni pentru a face aceste precizări. Solicitarea PMT a fost trimisă în mai, iar răspunsul este datat 21 iulie și este semnat de secretarul de stat Hegedus Csilla.

Practic, Ministerul Culturii cere primăriei să înceapă reabilitarea integrală a Coloanei Fidelității chiar în… cimitirul din Calea Lipovei! Mai mult decât atât, municipalitatea trebuie să treacă în documentație și alte detalii. „Trebuie să scriem exact cum dăm piesele jos, bucată cu bucată, cum le restaurăm și cum le repoziționăm, ca să nu distrugem monumentul”, mai spune Bere. Întrebarea este de ce e nevoie de reabilitarea și refacerea monumentului exact în cimitir, dacă, în final, acesta urmează să fie mutat… Coloana are aproximativ 20 de metri.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

50 de minute ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

2 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

2 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

3 ore ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

5 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

6 ore ago